Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept náramku dokáže monitorovať zdravie i okolité životné prostredie

Koncept náramku dokáže monitorovať zdravie i okolité životné prostredie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inteligentné náramky dnes sledujú najmä našu fyzickú aktivitu a motivujú nás, aby sme sa od počítačov a mobilov aspoň na chvíľu zdvihli a spravili niečo pre svoje telo. Koncept inteligentného náramku z Rutgersovej univerzity však chce priniesť novú generáciu nositeľných zariadení pre sledovanie zdravia a životného prostredia. Prototyp je navrhnutý tak, aby sa bezdrôtovo pripojil k smartfónu, ktorý potom spracuje a zobrazí množstvo biologických ukazovateľov, vrátane merania počtu krvných buniek.

Nový koncept inteligentného náramku, ktorý vyvinuli výskumníci z Rutgersovej univerzity, je výnimočný tým, že v sebe spája množstvo najnovších technologických inovácií. Tie z neho vytvárajú jedinečné nositeľné zariadenie s nízkymi výrobnými nákladmi, ktoré dokáže zachytávať biomedicínske informácie, ktoré sa predtým dali získať len prostredníctvom drahých a veľkých laboratórnych zariadení. Prototyp náramku obsahuje mikrofluidný snímač, mirkoovládač a Bluetooth modul.

Zariadenie v súčasnej podobe demonštruje účinné meranie počtu krvných buniek dodaných do mikrofluidného snímača. V tomto štádiu sa krvné vzorky musia oddelene zhromažďovať pichnutím externou ihlou, no výskumníci by chceli do zariadenia začleniť malé mikro ihly alebo snímač impedancie založené na katétri. Vďaka tomu by bolo možné nepretržite monitorovať špecifické úrovne v krvi.

Systém bol pritom navrhnutý tak, aby sa dal ľahko upraviť a náramok mohol monitorovať rôzne zdravotné biomarkery alebo aj potenciálne environmentálne riziká znečistenia ovzdušia. Celá architektúra prototypu inteligentného náramku, vrátane možnosti prenášať dáta priamo na pripojený smarftón, naznačuje vzrušujúcu budúcnosť nositeľných zariadení, ktoré môžu byť prispôsobené individuálnym potrebám nositeľa, pričom môžu zdravotné údaje prenášať aj na diaľku lekárom pre sledovanie zdravia jeho pacientov.

Prototyp inteligetnného náramku, ktorý navrhli výskumníci z Rutgersovej univerzity,  sa bezdrôtovo pripája k smartfónu, ktorý potom spracuje a zobrazí množstvo biologických ukazovateľov, vrátane merania počtu krvných buniek.