Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odev, ktorý komunikuje s hluchoslepým človekom cez vibrácie

Odev, ktorý komunikuje s hluchoslepým človekom cez vibrácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V neverbálnej komunikácii s hluchoslepým človekom sa využíva takzvaný haptický kontakt, čiže dotyk a pohyb rukou po chrbte či iných častiach tela postihnutej osoby. Je to účinné, no čo ak chce takýto človek byť v komunikácii viac nezávislý? Riešením by mohlo byť nové haptické oblečenie.

Predstavte si, že nič nevidíte ani nič nepočujete. Takáto komunikačná prekážka dokáže určite ovplyvniť všetky aspekty života. Mnoho hluchoslepých ľudí preto komunikuje aj s pomocou haptických signálov cez dotyk a pohyb na tele.

Vedci z univerzity v Borås však teraz pracujú na digitalizácii a integrácii tohto spôsobu neverbálnej komunikácie priamo do odevov. Technológia sa vyvíja prostredníctvom projektu Európskej únie s názvom SUITCEYES (skratka Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensosphere, čiže niečo ako inteligentné, používateľsky prívetivé, interaktívne, hmatové vylepšenie rozpoznávania, ktoré poskytne rozšírenie pre zmyslové vnímanie).

Niektoré z prototypov oblečenia s haptickou technológiou SUITCEYES.

V rámci technológie SUITCEYES je zahrnutá nositeľná kamera, ktorá sa spája s počítačom, a ktorá identifikuje dôležité položky, ako sú tváre ľudí, prekážky v miestnosti alebo objekty, ktoré chce používateľ vyhľadať. Tieto informácie sa potom prenášajú do vibrácií alebo iných haptických signálov, ktoré sa dostanú k telu používateľa prostredníctvom siete aktivátorov zabudovaných v oblečení.

Technológia bola pôvodne vo forme prototypu šatov, no v svojej štvrtej generácii je už zabudovaná aj do jednoduchej vesty. Zadná strana odevu má pritom šachovnicový vzor, pričom každý štvorec obsahuje samostatný aktivátor. Každý z nich teda vibruje na inom mieste tela nositeľa, aby mu poskytol rôzne informácie.

V pláne je teraz vyrobenie väčšieho množstva takýchto odevov, aby sa technológia mohla otestovať vo väčšom meradle.