Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahký bedrový exoskeleton poskytne pomoc pri chôdzi aj behu

Ľahký bedrový exoskeleton poskytne pomoc pri chôdzi aj behu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nositeľné robotické exoskeletony môžu byť veľké a ťažkopádne, no majú potenciál pomôcť ľuďom, ktorí majú problém s pohybom, alebo odbremenia svaly pri ťažkej fyzickej námahe, napríklad pri zdvíhaní ťažkých predmetov. Vedci z inštitútu Wyss však vytvorili mäkký exoskeleton, ktorý je ľahký a prenosný a môže poskytnúť pomoc pri chôdzi aj behu.

Tím vedcov z inštitútu Wyss, patriaci pod Harvardovu univerzitu, už niekoľko rokov pracuje na verzii mäkkého exoskeletonu, ktorý by mohol automaticky upravovať úroveň pomoci za chodu. K projektu sa teraz pridali aj výskumníci z univerzity v Nebraske a spoločnými silami sa im podarilo skrátiť exoskeleton na bedrá a stehná s cieľom automatického poskytovania pomoci nositeľovi pri chôdzi a behu.

Keďže pohyb pri chôdzi a behu je odlišný, vedcov čakala výzva ako vyriešiť poskytovanie pomoci vo oboch prípadoch. Pokrok sa dosiahol vďaka algoritmu, ktorý zisťuje prechod medzi chôdzou a behom pomocou senzorov pripevnených k telu. Po určení správneho typu pohybu nastaví pohyblivý ovládací systém, ktorý je pripevnený k dolnej časti chrbta, svoj profil tak, aby dodal exoskeletonu príslušnú silu medzi pásom a stehnami.

Ľahký a prenosný bedrový exoskeleton poskytne pomoc pri chôdzi aj behu.

Nositeľné zariadenie váži 5 kilogramov, pričom väčšina exoskeletonu je umiestnená blízko ťažiska používateľa, čo minimalizuje záťaž a obmedzenie pohybu nositeľa. Počas testov na bežeckom páse boli metabolické výdavky na chôdzu znížené o 9,3 percenta, zatiaľ čo počas behu sa podarilo znížiť výdaj energie o 4 percentá v porovnaní s tým, keď sa testujúce subjekty pohybovali bez exoskeletonu. Hoci vedci priznávajú, že tieto metabolické redukcie sú zatiaľ malé, vývoj jasne ukazuje, že nositeľné exoskeletony môžu podporovať viac ako jednu pohybovú aktivitu.

Ľahký a prenosný bedrový exoskeleton poskytne pomoc pri chôdzi aj behu.