Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Faradayova látka“ blokuje takmer všetky elektromagnetické vlny

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Drexelovej univerzity vytvorili takzvanú „Faradayovu tkaninu“, ktorá dokáže blokovať takmer všetky elektromagnetické vlny. Kľúčovou ingredienciou je 2D materiál s názvom MXene. Vývoj by mohol pomôcť chrániť nositeľné materiály pred rušením a ľudí pred potenciálne nebezpečným žiarením.

Elektromagnetické vlny sa ukázali byť neuveriteľne užitočné pre moderné technológie, no medzi rádiom, TV, Wi-Fi, Bluetooth, sieťami mobilných telefónov a inými zariadeniami bývajú tieto vzdušné vlny rušené. Rušenie pritom môže spôsobiť, že tieto dôležité spojenia budú nestabilné a pomalé a môže dôjsť k prerušeniu činnosti elektronických zariadení.

Dôležité komponenty v zariadeniach sú preto zabalené do tieniacich materiálov, napríklad z medenej fólie. Problém je v tom, že tieto materiály môžu pridať na objeme celého zariadenia, a pretože odrážajú vlny, celkové rušenie stále existuje.

Čoraz viac sa však objavuje MXene, sľubný vodivý dvojrozmerný materiál, ktorý bol použitý vo výrobe striekateľných antén, vodivej hliny a batériových elektród s rýchlejším nabíjaním. Pred niekoľkými mesiacmi tím vedcov z Drexelovej univerzity opísal, ako jeden konkrétny MXene, karbonitrid titánu, vytvoril vynikajúci materiál chrániaci proti elektromagnetickým vlnám. Nielen, že je neuveriteľne tenký, má len pár atómov, ale v skutočnosti skôr absorbuje signály, ako ich odráža, takže v tomto procese trochu čistí aj okolie.

Bavlna a ľan namočené v materiáli MXene môžu blokovať až 99,9 percenta elektromagnetických vĺn.

V novej štúdii vedci našli aplikáciu pre tienenie s materiálom MXene - textílie, ktoré blokujú elektromagnetické vlny. Namočili vzorky bavlny a ľanu do roztoku z MXene a zistili, že táto „Faradayova látka“ môže blokovať viac ako 99,9 percenta signálov. Pri bližšom skúmaní sa zistilo, častice materiálu vďaka elektrickému náboju dobre priľnú k vláknam tkaniny. Tým sa vytvorí odolný povlak, ktorý nepotrebuje ďalšie procesy úpravy, ako pri iných vodivých materiáloch.

V ďalších testoch takto ošetrené tkaniny preukázali svoju stálosť. Po dvojročnom skladovaní v pravidelných podmienkach mali vzorky len relatívne malé poklesy účinnosti tienenia, ktoré sa pohybovali medzi 8 a 13 percentami.

Tím tvrdí, že tieto tieniace textílie by sa mohli dať použiť na ochranu nositeľnej elektroniky pred elektromagnetickým rušením bez toho, aby museli byť objemnejšie. Mohli by sa tiež použiť na výrobu ochranných oblekov pre ľudí, ktorí sa musia odvážiť na miesta s nebezpečne vysokým elektromagnetickým poľom, alebo tam, kde by mohli byť vystavení silnému mikrovlnnému žiareniu.

Vedci tvrdia, že nová tkanina s materiálom MXene fungovala dobre aj po dvoch rokoch skladovania za normálnych podmienok.