Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung vyvíja naťahovateľný nositeľný OLED monitor zdravia

Samsung vyvíja naťahovateľný nositeľný OLED monitor zdravia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Pokročilého technologického inštitútu Samsung (Samsung Advanced Institute of Technology) vyvinuli nositeľný systém monitorovania zdravia. Ten je pripevnený na zápästí používateľa a môže sa natiahnuť až o 30 percent bez nepriaznivého ovplyvnenia výkonu OLED displeja alebo monitorovania zdravia.

S cieľom prekonať problémy s výkonom pri súčasných technológiách naťahovateľného displeja, ktoré využívajú plast, tím aplikoval na upravený elastomér pole (17 x 7) roztiahnuteľných zelených alebo červených OLED displejov a fotopletysmografických senzorov. Každý zobrazovací pixel je tvorený dvoma OLED s optickým snímačom namontovaným medzi nimi. Svetlo sa odráža od zápästia a snímač „monitoruje zmeny intenzity odrazeného svetla v dôsledku objemových zmien v krvných cievach podľa srdcového cyklu“. Čítanie sa priamo spracováva pre zobrazenie v reálnom čase prostredníctvom OLED displejov.

Tím vylepšil molekulárne zloženie elastoméru, aby zlepšil tepelný odpor, a aby lepšie vyhovoval výrobe pomocou existujúcich metód výroby polovodičov. A veľkosť poľa OLED / optických snímačov bola zvolená pre jasné zobrazovanie písmen a číslic.

Spoločnosť Samsung tvrdí, že výskum je prvým, ktorý dokázal komercializačný potenciál naťahovateľných zariadení na monitorovanie zdravia. Horný rad: nositeľný prototyp monitorovania zdravia Samsung SAIT; Spodný rad: Pole OLED a elektródy sú usporiadané v štruktúre ostrovčekov, aby odbúrali stres počas natiahnutia.

Výskumníci testovali prototyp systému, ktorý bol napájaný tenkou ohybnou batériou. A to pripojením k vnútornému zápästiu používateľa, s naťahovacou zobrazovacou časťou, ktorá bola umiestená na konci ruky a pevným procesorovým modulom a batériou smerom k ramenu.

Tím potom pozoroval stabilné meranie srdcovej frekvencie a fungovanie displeja aj pri čulom pohybe zápästia, pričom zaznamenané signály boli hlásené až 2,4-krát silnejšie ako signály z fixného senzora z kremíka. Zariadenie sa pritom podarilo natiahnuť až o 30 percent bez akejkoľvek degradácie výkonu OLED displejov a kontinuálne zvládalo cez tisíc opakovaných natiahnutí.

Prípadným cieľom výskumu je komercializácia naťahovateľných zdravotných monitorov. Tím plánuje vytvoriť v naťahovateľnom nositeľnom zariadení čítania vo vysokom rozlíšení pre snímanie srdcového rytmu, nasýtenia kyslíkom, krvného tlaku, EMG a ďalších údajov. Za hlavný hnací motor tohto cieľa je považovaný vývoj aspektov chemickej a tepelnej odolnosti modifikovaného elastoméru.

Príspevok o vývoji bol publikovaný v magazíne Science Advances.