Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový nositeľný senzor deteguje širšie spektrum toxínov vo vzduchu

Nový nositeľný senzor deteguje širšie spektrum toxínov vo vzduchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď nositeľné senzory dokážu detegovať toxíny prenášané vzduchom v prostredí používateľa, dokážu zvyčajne identifikovať len niekoľko takýchto látok. Potenciálne oveľa užitočnejší nový nositeľný senzor však údajne dokáže detegovať viac ako 100 nebezpečných látok naraz.

Nový nositeľný senzor nesie názov XCel+ Dosimeter Badge a bol vyvinutý startup spoločnosťou Airotec pridruženou k Oklahomskej štátnej univerzite. Má veľkosť a tvar zhruba ako kreditná karta a môže byť pripnutý na košeli alebo saku nositeľa, tak ako bezpečnostná identifikačná karta. V pláne je, že budúce verzie budú mať formu zariadenia podobného peru, ktoré sa umiestni do vrecka košele alebo látkovej nášivky, ktorá bude všitá do oblečenia.

V súčasnej podobe zariadenie XCel+ obsahuje tri rúrky vystavené vzduchu, ktoré sú naplnené poréznym typom oxidu kremičitého, nazývaného ako OSU-6. Tento materiál využíva typ elektrickej príťažlivosti známej ako Van der Waalsova sila a viaže vo svojich póroch molekuly prchavých organických zlúčenín (POZ) vo vzduchu.

Nový nositeľný senzor XCel+ Dosimeter Badge je schopný detegovať až 100 toxínov vo vzduchu naraz.

Pretože väzby sú fyzikálne na rozdiel od chemických, OSU-6 by malo údajne „zapadnúť“ do oveľa širšieho spektra POZ ako ako tradičné technológie nositeľného snímania. Navyše tesné zakrivenie pórov údajne zvyšuje Van der Waalsovu silu, čo umožňuje materiálu vytvárať výrazne tesnejšie väzby ako iné materiály.

Aby sa zistilo, aký druh molekúl POZ zachytil senzor XCel+, a v akých koncentráciách, bol testovaný v laboratóriu, kde sa zahrial a uvoľnil molekuly na analýzu. V laboratórnych testoch bol nový nositeľný senzor doteraz schopný detegovať „viac ako 100 zlúčenín“. Technológia sa v súčasnosti testuje už aj v terénnych podmienkach, ako sú poľnohospodárske zariadenia, výrobné závody a vojenské operácie. Čoskoro by mala byť k dispozícii na priemyselné a verejné použitie za cenu 75 dolárov za jedno zariadenie a laboratórnu analýzu.

Výskum je predstavený tento týždeň prostredníctvom konferencie ACS Fall 2021.

Senzor sa rozoberie na analýzu.