Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vibračný rukáv dáva svojmu nositeľovi cit pre cudzie jazyky

Vibračný rukáv dáva svojmu nositeľovi cit pre cudzie jazyky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Približne od minulého roka pracoval tím študentov z Technickej univerzity Eindhoven na inovatívnom nositeľnom zariadení, ktoré by ľuďom umožnilo porozumieť tomu, čo sa hovorí v inom jazyku, prostredníctvom vibrácií na paži.

Hoci by bolo skvelé, keby všetci hovorili rovnakým jazykom, v súčasnosti sa na svete používajú tisíce rôznych jazykov. Aj keď by ste mohli stráviť veľa hodín učením sa komunikovať v cudzom jazyku, v mnohých prípadoch môže technológia pomôcť prekonať túto jazykovú bariéru, od online prekladateľských služieb, cez aplikácie pre smartfóny, až po špecializované zariadenia.

No 17 študentov, ktorí tvoria tím HART na Technickej univerzite Eindhoven, strávilo posledných 12 mesiacov prácou na inom spôsobe porozumenia cudziemu jazyku, a to pomocou vibrácií. Systém obsahuje počítač, ktorý v súčasnosti prevádza písaný text do angličtiny, aj keď tím pracuje na začlenení funkcií umelej inteligencie, aby nastavenie bolo schopné preložiť reč do akéhokoľvek jazyka. Tiež hľadá spôsob, ako túto technológiu vložiť do oblečenia.

Študenti vyvinuli akýsi vibračný jazyk založený na 39 rôznych zvukoch anglického jazyka a každému z nich je priradená jedinečná vibrácia. Systém potom používa túto databázu na poháňanie motorov zabudovaných do látkového puzdra, ktoré nosí používateľ ako rukáv. Motory ta prostredníctvom vibrácií vytvárajú slová alebo celé vety.

Nositeľný vibračný rukáv prevádza písaný text do vibračného jazyka, ktorý sa dá naučiť približne za mesiac.Samozrejme to znamená, že používatelia sa budú musieť naučiť vibračný slovník predtým, ako si budú môcť osvojiť nový komunikačný nástroj. No študentka priemyselného inžinierstva Lisa Overdevest, ktorá vedie tím HART, uvádza, že sa jej to podarilo v priebehu mesiaca počas jednohodinových sedení každé dva dni. A ako náhle sa to používateľ naučí, počítačový systém bude robiť hrubú prácu prekladu z pôvodného textu alebo reči.

Ak študenti úspešne prinútia systém prekladať reč v reálnom čase, má to nielen potenciál ponúknuť nositeľom neinvazívny spôsob porozumenia cudzím jazykom, ale tím tiež vidí, že systém je obzvlášť užitočný pre nepočujúcich. Namiesto toho, aby sa človek musel spoliehať na metódy vizuálnej komunikácie, ako je čítanie z pier alebo posunkový jazyk, bude schopný cítiť, čo sa hovorí. Navyše by to mohlo umožniť nepočujúcim používateľom komunikovať takmer s kýmkoľvek, či už ovláda posunkovú reč alebo nie.

Medzi budúce ciele tímu patrí vytváranie nových druhov zmyslov alebo rozširovanie tých existujúcich, prípadne vývoj online platformy, kde je možné takéto veci sťahovať alebo poskytovať nové spôsoby interakcie s touto technológiou.