Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Injekcia na chudnutie by mohla nahradiť bariatrickú chirurgiu

Injekcia na chudnutie by mohla nahradiť bariatrickú chirurgiu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bariatrická chirurgia, ktorá zahŕňa žalúdočný bypass a iné spôsoby manipulácie s tráviacim traktom, sa ukázala ako úspešný spôsob liečby obezity a v niektorých prípadoch dokonca zvrátenia cukrovky. Ako každá operácia je však spojená s určitými rizikami, má dlhý čas na zotavenie a je finančne náročná. Výskumníci teraz pri práci s hlodavcami našli spôsob, ako využiť podobné výhody ako pri operácii, ale vo forme injekcie. Zistili tiež, že pomáha pri metabolizme, produkcii inzulínu a, čo je najprekvapujúcejšie, znižuje túžbu po opiátoch.

Pri bariatrických operáciách dochádza nielen k celkovému zmenšeniu plochy žalúdka, čím sa účinne znižuje množstvo jedla, ktoré môže človek zjesť, ale aj k biochemickým zmenám v tele. Najdôležitejšie je, že sa mení spôsob, akým črevá vylučujú dva hormóny známe ako glukagónu podobný peptid-1 (GLP-1) a peptid YY (PYY). Tieto hormóny pomáhajú znižovať chuť do jedla, udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi a signalizovať plnosť.

Hoci existujú lieky, ktoré dokážu napodobniť GLP-1, často majú nepríjemné vedľajšie účinky, ako je nevoľnosť a iné formy žalúdočných ťažkostí, ktoré môžu viesť k ich vysadeniu. Pôsobia tiež len na receptory GLP-1, pričom ignorujú potenciálne výhody aktivácie aj receptorov PYY.

V snahe riešiť problémy spojené s bariatrickou operáciou a súčasnými liekmi a zároveň ponúknuť spôsob boja proti obezite vytvorili vedci zo Syrakúzskej univerzity a Detského výskumného ústavu v Seattli injektovateľný peptid, ktorý aktivuje receptory PYY aj GLP-1. V laboratórnych testoch táto látka, ktorá sa nazýva ako GEP44, spôsobila, že obézne potkany počas jednej 16-dňovej štúdie znížili spotrebu potravy o 80 % a stratili 12 % telesnej hmotnosti. Tieto štatistiky trojnásobne prekonali výkon lieku, ktorý aktivuje len receptory GLP-1, nazývaného ako liraglutid.

Navyše, keďže potkany nedokážu zvracať, a teda indikovať, či im GEP44 spôsobuje nevoľnosť, vedci testovali zlúčeninu na škrečkoch, ktoré v skutočnosti môžu zvracať, a nezistili žiadne príznaky nevoľnosti. Podľa jedného z vedúcich výskumníkov by účinok proti nevoľnosti mohol mať aj iné dôsledky ako len zníženie hmotnosti.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels

„Dlho sme si mysleli, že sa nedá oddeliť zníženie hmotnosti od nevoľnosti a zvracania, pretože sú spojené s presne tou istou časťou mozgu,“ povedal Robert Doyle zo Syrakúzskej univerzity. „Čo keby sme mohli zachovať prínos chemoterapeutických liekov, ale povedať časti mozgu, ktorá spôsobuje vracanie a nevoľnosť, aby to zatrhla? Potom by sme mohli pacientom podávať vyššie dávky, takže by mali lepšiu prognózu a počas chemoterapie by mali aj lepšiu kvalitu života“.

Látka GEP44 nielenže pomohla hlodavcom znížiť príjem potravy, ale tiež im pomohla naštartovať metabolizmus tým, že glukózu presunula do svalových tkanív a z krvi, čím sa stala zdrojom energie. Okrem toho spôsobila, že niektoré bunky pankreasu sa premenili na úplne nové bunky produkujúce inzulín, ktoré sú pri cukrovke často poškodené.

A ak by ani to nestačilo, vedci tiež uvádzajú, že zlúčenina úspešne znížila túžbu po fentanyle u potkanov, čo naznačuje potenciálne využitie GEP44 ako liečby závislosti na opiátoch.

Pôvodne mal GEP44 v tele polčas rozpadu len asi hodinu, ale vďaka vylepšenému zloženiu vedci dúfajú, že v budúcnosti by sa liečba mohla podávať vo forme injekcií len raz alebo dvakrát týždenne. Tím podal žiadosť o patentovanie lieku a plánuje vykonať pokročilejšie testovanie na primátoch.

Zistenia boli nedávno prezentované na stretnutí Americkej chemickej spoločnosti ACS Spring 2023.