Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nemastný ekologický opaľovací krém toho môže poskytnúť viac

Nemastný ekologický opaľovací krém toho môže poskytnúť viac
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Všetci vieme, že je dôležité chrániť pokožku pred škodlivými, rakovinotvornými UVA a UVB lúčmi, no používanie tradičných opaľovacích krémov môže byť nepríjemné pre pokožku a navyše majú negatívny vplyv pre vodné toky alebo morské prostredie, ako sú pobrežné útesy.

Vedci z Výskumnej nadácie v Sao Paule (FAPESP) sa rozhodli trafiť dve muchy jednou ranou a vytvorili ekologický výrobok využívajúci prírodnú molekulu, ktorá sa nachádza v bylinách, ako je šalvia a mäta pieporná, a ktorý by mohol ponúknuť viac za menej peňazí. Po pridaní najmenšieho množstva do roztoku sa ochranný faktor proti slnečnému žiareniu (SPF) zvýšil o 41 %.

Navyše, táto molekula, kyselina rozmarínová, je polyfenolový antioxidant a má antivírusové, protizápalové, imunomodulačné, antibiotické a protirakovinové vlastnosti. To by potenciálne mohlo vytvoriť multifunkčný výrobok, napríklad kombinovaný opaľovací krém a kozmetický prípravok proti starnutiu.

„Náš výskum fotoprotektívnych systémov je zameraný predovšetkým na vyhodnotenie potenciálnych stratégií na zlepšenie ochrany pred slnečným žiarením,“ povedal spoluautor André Rolim Baby, profesor na Fakulte farmaceutických vied Univerzity v Sao Paule (FCF-USP). „Zaujíma nás predovšetkým objavenie spôsobov, ako zvýšiť ochranu pred spálením a zároveň zlepšiť stabilitu výrobku, aby zostal bezpečný a účinný po dlhšiu dobu“.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik

V klinických skúškach a skúškach in vitro len 0,1 % kyseliny rozmarínovej pridanej do roztoku výrazne zvýšilo fotoprotektívnu účinnosť opaľovacieho krému, čo je len nepatrné množstvo v porovnaní s bežnými výrobkami. To v podstate znamená, že na ochranu pokožky by bolo potrebných oveľa menej opaľovacích krémov a menej syntetických chemikálií, ktoré sa vyplavujú do vodných tokov.

„V ďalšom výskume sme zistili potenciálny prínos kyseliny rozmarínovej pre hydratáciu povrchu pokožky, čo posilňuje potrebu ďalšieho výskumu tejto látky v oblasti kozmetiky,“ povedal Baby.

Je to sľubný výsledok pre molekulu, ktorá sa hojne vyskytuje v prírode, a otvára cestu k oveľa ekologickejším viacúčelovým opaľovacím krémom.

„Hľadáme tiež výrobky alebo systémy s menším vplyvom na životné prostredie a spôsoby, ako znížiť koncentráciu konvenčných filtrov zaradením prírodných zložiek, ktoré zlepšujú zloženie,“ dodal Baby. „A veľmi nás zaujíma mapovanie ďalších kozmetických vlastností fotoprotektívnych molekúl, napríklad pôsobenie proti voľným radikálom a ochrana biomarkerov v najvrchnejších vrstvách pokožky“.

Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne Cosmetics.