Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Geneticky upravené T-bunky môžu ničiť solídne rakovinové nádory

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rakovinové bunky sú známe tým, že sa vyhýbajú detekcii imunitným systémom tela, čo sťažuje ich liečbu. Vedcom sa však teraz podarilo vytvoriť nový sľubný typ geneticky upravených T-buniek, ktoré dokážu účinne ničiť solídne (pevné) rakovinové nádory. To by mohlo v budúcnosti pomôcť pri liečbe tejto zákernej choroby.

Takzvané „zabijácke“ T-bunky sú dôležitou súčasťou imunitnej odpovede. Sú to strážcovia v tele, ktorí aktívne strážia veci, ktoré tam nepatria, napríklad infekcie a iné choroby. Zabijácke T-bunky majú povrchové receptory, ktoré rozpoznávajú a prichytávajú sa na cudzích votrelcov a abnormálne bunky a ničia ich.

Rakovinové bunky môžu uniknúť detekcii zabijáckych T-buniek, čo sťažuje ich zničenie. Existuje však spôsob, ako možno T-bunky nášho tela „naučiť“ rozpoznávať a napádať rakovinové bunky. Jedným z prístupov je použitie T-buniek s chimérickým antigénovým receptorom (CAR), geneticky upravených buniek s novým receptorom, ktorý im umožňuje viazať sa na rakovinové bunky a zabíjať ich.

Rôzne druhy rakoviny majú rôzne typy antigénov a každý druh imunoterapie CAR T-bunkami je určený na boj proti špecifickému rakovinovému antigénu. CAR T-bunky sa používajú na liečbu chronickej lymfocytárnej leukémie (CLL) a non-Hodgkinovho lymfómu s úspešnosťou 35 % až 70 %, ale pri liečbe solídnych nádorov boli menej úspešné.

Austrálski výskumníci z Centra pre výskum rakoviny Petra MacCalluma teraz testovali účinnosť nového druhu CAR T-buniek pri liečbe solídnych nádorov.

„Zatiaľ čo liečba CAR T-bunkami bola schválená pri niektorých typoch rakoviny krvi, ako je leukémia, lymfóm a myelóm, úspešnosť CAR T-buniek pri solídnych nádoroch je obmedzená,“ povedal Paul Neeson, zodpovedajúci autor štúdie. „Je to spôsobené faktormi, vrátane slabej expanzie CAR T-buniek, perzistencie a vyčerpania pri boji s nádorom“.

Výskumníci použili ako alternatívu mladšie T-bunky, ktoré sa viac podobajú kmeňovým bunkám. Tieto bunky sa nazývajú ako kmeňové T-bunky podobné CAR T-bunkám, majú zvýšenú schopnosť reprodukcie, keď nesú receptor CAR a dlhodobo pretrvávajú v tele. Testovanie s novými bunkami prinieslo sľubné výsledky.

Výskumníci vytvorili nový typ geneticky upravených T-buniek s chimérickým antigénovým receptorom (CAR), ktorý je veľmi sľubný pri liečbe solídnych nádorov.

„Dôležité je, že tieto kmeňové T-bunky podobné CAR T-bunkám majú lepšiu protinádorovú funkciu v kultivačnej miske a v štyroch predklinických modeloch. V skutočnosti úplne zlikvidovali už existujúce solídne nádory v kombinácii s liekom proti kontrolným bodom imunitného systému, anti-PD-1,“ povedal Neeson.

Na rozlíšenie normálnych buniek od cudzích používa imunitný systém „kontrolné body“, proteíny na imunitných bunkách, ktoré fungujú ako spínače, ktoré sa musia zapnúť alebo vypnúť, aby sa spustila imunitná odpoveď. Lieky s monoklonálnymi protilátkami môžu byť navrhnuté tak, aby boli zamerané na tieto kontrolné proteíny, a hoci nezabíjajú rakovinové bunky priamo, pomáhajú imunitnému systému lepšie útočiť na rakovinové bunky.

PD-1 je kontrolný proteín na T-bunkách, ktorý funguje ako vypínač a bráni T-bunkám útočiť na iné bunky v tele. Monoklonálne protilátky, ktoré sú namierené proti PD-1, môžu túto väzbu zablokovať (preto anti-PD-1), čím sa posilní imunitná odpoveď organizmu proti rakovinovým bunkám.

Výskumníci mohli vytvoriť plne funkčné kmeňové T-bunky podobné CAR T-bunkám za šesť dní namiesto štandardných 14 dní, vďaka čomu je tento postup nákladovo efektívny a rozšíriteľný. Dúfajú pritom, že sa im podarí vyskúšať novú generáciu CAR T-buniek v klinických skúškach na detských pacientoch s ťažko liečiteľnou rakovinou krvi predtým, ako sa začnú liečiť iné typy rakoviny.

„Tieto bunky by sme chceli použiť pri dvoch detských leukémiách, ktoré sú rezistentné na liečbu,“ povedal Neeson. „Veríme, že náš protokol zharmonizuje produkt CAR T-buniek na taký, ktorý má konzistentnú protinádorovú funkciu a dôležitú schopnosť pretrvávať. Keď preukážeme, že tieto bunky sú bezpečné, zameriame sa na vývoj tejto liečby detských solídnych nádorov, vrátane osteosarkómu a neuroblastómu“.

Osteosarkóm (osteogénny sarkóm) je typ rakoviny kostí, ktorý sa často vyskytuje v dlhých kostiach rúk a nôh. Často sa vyskytuje u dospievajúcich a mladých dospelých. Neuroblastóm sa začína v nezrelých nervových bunkách (neuroblastoch) a môže sa vyvinúť v rôznych oblastiach tela. Najčastejšie sa vyskytuje u dojčiat a detí mladších ako päť rokov.

Video na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU, vysvetľuje, ako fungujú T-bunky ako súčasť imunitnej odpovede organizmu a ako sa vytvárajú CAR T-bunky.

Štúdia bola nedávno uverejnená v Science Translational Medicine.