Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Minimálne invazívne chirurgické nástroje sa v tele rozložia do tvaru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z výziev minimálne invazívnej laparoskopickej chirurgie je dostať chirurgické nástroje do tela pacienta cez úzky katéter. Vedci sa tento problém rozhodli vyriešiť pomocou magnetických nástrojov, ktoré sa v tele pacienta upravujú do potrebného tvaru.

Experimentálny systém s názvom MaSoChain (magnetická mäkká robotická reťaz) vyvinul tím vedcov zo švajčiarskeho výskumného inštitútu ETH Zürich.

Zjednodušene povedané, systém obsahuje 3D vytlačené chirurgické nástroje, ktoré pozostávajú z malých tuhých polymérových segmentov spojených pružnými elastickými spojmi. Každý segment má pritom vo vnútri malý strategicky umiestnený magnet. Po vložení do katétra sú všetky komponenty umiestnené v rade za sebou „ako šnúra perál“.

Keď sa nástroj vysunie z konca katétra, jeho magnety sa k sebe pritiahnu, čo spôsobí, že nadobudne požadovaný tvar, ktorý je širší ako katéter. Táto technológia bola doteraz okrem iného použitá na vytvorenie robotického chápadla, ktoré dokáže uchopiť a premiestniť predmety v tele, a trojdielnej riadenej endoskopickej kamery.

Keď sa nástroje MaSoChain vysúvajú z katétra, magnety v ich segmentoch spôsobujú, že nadobúdajú vopred určené tvary.

Vo všetkých prípadoch sa po dokončení chirurgickej úlohy súčasti nástroja vrátia do svojej pôvodnej konfigurácie úzkej „šnúry perál“, keď sa vytiahnu späť cez katéter. Celú zostavu je potom možné sterilizovať a opätovne použiť.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Communications. Systém MaSoChain si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.