Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Novo vyvinutý test umožňuje rýchlu detekciu salmonely na mieste

Novo vyvinutý test umožňuje rýchlu detekciu salmonely na mieste
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Baktérie salmonely sú zodpovedné za najčastejší typ otravy jedlom, ktorá môže u ľudí spôsobiť vážne ochorenie. Nový test však dokáže zistiť prítomnosť týchto mikróbov v potravinách rýchlejšie a jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

Jedným z problémov potravín napadnutých salmonelou, najčastejšie mäsa, ovocia a zeleniny, je skutočnosť, že zvyčajne nevyzerajú, nevoňajú ani nechutia inak ako zvyčajne. A hoci je už možné testovať vzorky potravín na prítomnosť tejto baktérie, tieto testy si vyžadujú pestovanie bakteriálnych kultúr v laboratóriu v priebehu najmenej jedného dňa.

Naproti tomu novú techniku, ktorú navrhli vedci z kanadskej McMasterovej univerzity, možno vykonať priamo na mieste a výsledky sa získajú najneskôr do hodiny. Základom technológie je pritom nová syntetická molekula nukleovej kyseliny vytvorená na McMasterovej univerzite, ktorá je umiestnená medzi vrstvami mikročastíc zlata. Tento kompozitný materiál pokrýva vnútornú stranu špičky sklenenej pipety, ktorá sa používa na nasatie skvapalnenej vzorky príslušnej potraviny.

Postdoktorand Jiuxing Li predvádza nový test na salmonelu.

Ak sú v tejto vzorke prítomné baktérie salmonely, prerazia zlaté mikročastice a umožnia nukleovej kyseline vniknúť do kvapaliny. Keď sa kvapka tejto kvapaliny následne nanesie na papierový testovací prúžok, prítomnosť kyseliny uvoľnenej baktériami spôsobí, že prúžok sa sfarbí do červena. Čím väčšie je množstvo kyseliny, a teda väčšia koncentrácia baktérií, tým jasnejšia je červená farba.

„Použitie týchto testov je jednoduchšie ako použitie testu COVID-19, ktorý si už robí veľa ľudí,“ povedal Dr. Carlos Filipe, vedúci Katedry chemického inžinierstva na McMasterovej univerzite. „Aby to bolo čo najefektívnejšie a najužitočnejšie, musí sa to jednoducho používať“.

Test je údajne jednoduchší ako domáci test COVID-19.

Partner projektu, spoločnosť Toyota Tsusho Canada, teraz plánuje komercializáciu technológie, aby ju mohli využívať zákazníci, ako sú výrobcovia hydiny, supermarkety a ďalší členovia potravinárskeho priemyslu. Systém by sa dokonca mohol začleniť do obalov potravín, čo by spotrebiteľom umožnilo na vlastné oči vidieť, či je potravina kontaminovaná.

Článok o výskume, ktorý viedol profesor Yingfu Li, bol nedávno uverejnený v magazíne Angewandte Chemie.