Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Injektovateľné umelé krvné zrazeniny zastavia vnútorné krvácanie

Injektovateľné umelé krvné zrazeniny zastavia vnútorné krvácanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z MIT vyvinuli syntetický systém, ktorý dokáže zastaviť vnútorné krvácanie, aby pomohol väčšiemu počtu ľudí prežiť dostatočne dlho na to, aby sa dostali do nemocnice po úraze. Dve zložky sa spoja pri rane a vytvoria zrazeninu bez toho, aby sa tak stalo na inom mieste v tele, kde by to mohlo byť nebezpečné.

Traumatické udalosti, ako napríklad autonehody, môžu spôsobiť vnútorné krvácanie, a ak sa pacienti nedostanú do nemocnice včas, môže to byť smrteľné. Nájdenie spôsobov, ako zastaviť krvácanie, môže predĺžiť toto obdobie a potenciálne zachrániť život.

Tím z MIT teraz vyvinul syntetický systém, ktorý by mohol byť aplikovaný záchranármi na zastavenie vnútorného krvácania. Využíva na to nanočastice a polyméry, ktoré podporujú tvorbu prirodzených krvných zrazenín.

Za normálnych okolností sú bunky nazývané ako krvné doštičky priťahované na miesto rany, kde spustia kaskádu procesov, ktoré vytvoria lepkavú zrazeninu. Na udržanie štruktúry týchto zrazenín je dôležitý aj proteín nazývaný ako fibrinogén.

Nový systém sa skladá z dvoch hlavných zložiek: nanočastíc, ktoré získavajú krvné doštičky, a polyméru, ktorý napodobňuje fibrinogén. Nanočastice sú vyrobené z biokompatibilného materiálu s názvom PEG-PLGA a majú peptid, ktorý im pomáha naviazať sa na aktivované krvné doštičky. To znamená, že sa hromadia na miestach s vyššou koncentráciou krvných doštičiek, napríklad v ranách, a pôsobia tak, že ich do danej oblasti priťahujú ešte viac. Veľkosť týchto nanočastíc bola tiež optimalizovaná na 140 až 220 nanometrov, vďaka čomu sa nehromadia v orgánoch, ako sú pľúca, kde môžu byť zrazeniny nebezpečné.

Umelecké stvárnenie syntetického systému, ktorý obsahuje dve zosieťované zložky, ktoré pomáhajú vytvárať krvné zrazeniny na zastavenie vnútorného krvácania.

Dôležité je, že tím vytvoril aj systém zosieťovania, pričom chemická skupina na nanočasticiach sa viaže na značku na proteíne napodobňujúcom fibrinogén. To pomáha obom zložkám syntetického zrážacieho systému nájsť sa v mieste rany a účinnejšie ju upchať.

„Myšlienka je taká, že keď obe tieto zložky cirkulujú v krvnom obehu, ak sa v mieste rany vyskytne cieľová zložka, začne sa hromadiť v mieste rany a naviaže na seba aj zosieťovač,“ uviedla Celestine Hongová, hlavná autorka štúdie. „Keď sú obe zložky vo vysokej koncentrácii, dochádza k väčšiemu zosieťovaniu a začnú vytvárať toto lepidlo a napomáhať procesu zrážania“.

Tím testoval systém na myšacích modeloch vnútorného krvácania a zistil, že systém s dvoma zložkami funguje približne dvakrát lepšie ako verzia obsahujúca len nanočastice naberajúce krvné doštičky. Nebola pozorovaná ani žiadna výrazná imunitná reakcia.

Samozrejme, štúdie na zvieratách sa nie vždy dajú preniesť na ľudí, takže je ešte veľa práce pred tým, ako sa tento systém bude môcť použiť na klinike, ak sa vôbec niekedy použije. Je to však zaujímavá technika, ktorá by jedného dňa mohla zachrániť životy na pohotovosti alebo na bojisku.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Advanced Healthcare Materials.