Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová mobilná tlačiareň vytvára rozpustné náplasti s vakcínou

Nová mobilná tlačiareň vytvára rozpustné náplasti s vakcínou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci vyvinuli mobilnú tlačiareň, ktorá vytvára teplotne stabilné, rozpustné náplasti s vakcínou na požiadanie. Toto nové zariadenie by nielenže mohlo odstrániť injekčné podávanie vakcín, ale mohlo by umožniť aj dodávanie vakcín do vzdialených oblastí.

Vakcíny pomáhajú nášmu telu vytvárať ochranné protilátky, bielkoviny, ktoré bojujú proti infekciám. Očkovanie pomáha chrániť pred určitými chorobami a znižuje pravdepodobnosť, že ich budeme šíriť na iných.

Vakcíny, vrátane mRNA vakcín, sú však krehké biologické látky. Ak sú vystavené teplotám mimo odporúčaného rozsahu skladovania 2 do 8 stupňov Celzia, môžu sa stať menej účinnými alebo sa dokonca zničia. To znamená, že dostať ich do odľahlých oblastí, ktoré nemajú požadované chladiarenské sklady, napríklad v rozvojových krajinách, môže byť ťažké.

Výskumníci z MIT možno vyvinuli riešenie v podobe mobilnej tlačiarne, ktorá využíva nové rozpustné mikroihlové náplasti na dodávanie vakcín priamo do kože.

Pomocou vysoko presného robotického dávkovača a foriem na mikroilhy výskumníci vytvorili náplasti veľkosti nechta na palci so stovkami mikroihiel, ktoré boli dostatočne malé, ostré a presné na to, aby mohli ľuďom bezbolestne dodať vakcíny. Do biologického atramentu vyrobeného z molekúl RNA vakcíny zapuzdrených v lipidových nanočasticiach vedci začlenili stabilizujúci rozpustný polymér.

Po vytlačení náplastí robotické rameno vstrekne bioatrament do foriem na mikroihly a vákuum nasaje atrament na dno, čím sa zabezpečí, že sa nachádza v hrote ihly. Po aplikácii náplasti sa hroty mikroihly pod kožou rozpustia, čím sa vakcína uvoľní bez potreby tradičnej injekcie. A navyše nie je potrebné likvidovať nebezpečné a pre životné prostredie nepriaznivé injekčné striekačky a ihly.

Výskumníci vytvorili novú tlačiareň, ktorá vyrába náplasti s rozpustnými mikroihlami naplnenými vakcínou.

Vedci zistili, že použitie rozpustného polyméru znamená, že mRNA zapuzdrená v lipidových nanočastiach je stabilná pri izbovej teplote po dobu najmenej šesť mesiacov. Testovanie ich teplotne stabilnej rozpustnej mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 na laboratórnych myšiach prinieslo porovnateľnú imunitnú odpoveď ako pri injekčne podávaných mRNA vakcínach.

Vedci tvrdia, že výsledky štúdie znamenajú, že výroba vakcín tam, kde a kedy sú potrebné, by sa jedného dňa mohla stať realitou.

„Jedného dňa by sme mohli mať výrobu vakcín na požiadanie,“ povedala Ana Jaklenecová, zodpovedajúca autorka štúdie. „Ak by napríklad v určitom regióne vypukla epidémia eboly, dalo by sa tam poslať niekoľko týchto tlačiarní a zaočkovať ľudí na danom mieste“.

Výskumníci ďalej tvrdia, že tlačiareň sa zmestí na stôl a dá sa zväčšiť na výrobu stoviek vakcín denne. Hoci sa v tejto štúdii použila vakcína COVID-19, tím plánuje rozšíriť použitie zariadenia aj na iné vakcíny a iné lieky.

„Zloženie bioatramentu bolo kľúčové pri stabilizácii mRNA vakcín, ale bioatrament môže obsahovať rôzne typy vakcín alebo dokonca liečiv, čo umožňuje flexibilitu a modularitu v tom, čo možno dodať pomocou tejto mikroihlovej platformy,“ dodala Jaklenecová.

Štúdia bola nedávno uverejnená v Nature Biotechnology.