Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Izbové rastliny sú prekvapivo dobré v požieraní karcinogénnych toxínov

Izbové rastliny sú prekvapivo dobré v požieraní karcinogénnych toxínov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci preukázali, ako účinne dokážu rastliny zbaviť vzduch vo vašej domácnosti, škole alebo na pracovisku toxických, karcinogénnych škodlivín. Vďaka tomu by mohli poskytnúť udržateľný a lacný spôsob, ako zabezpečiť, aby bol vzduch, ktorý dýchame, čistejší.

Vzhľadom na to, že ľudia trávia 90 % svojho času doma, v škole alebo na pracovisku, je dôležité, aby bol vzduch, ktorý dýchame, čo najčistejší. Bežným zdrojom znečistenia vzduchu v interiéri sú benzínové výpary, ktoré obsahujú „veľkú štvorku“ prchavých organických zlúčenín benzén, toluén, etylbenzén a xylén, súhrnne označované ako BTEX. Tieto zlúčeniny sú toxické, vysoko karcinogénne a spájajú sa s ochoreniami dýchacích ciest a problémami s centrálnym nervovým systémom. Štúdie ukázali, že čerpacie stanice ovplyvňujú koncentrácie BTEX v školách až do vzdialenosti 250 metrov.

Výskumníci z Technologickej univerzity v Sydney v Austrálii teraz ukazujú, aké účinné sú rastliny pri zbavovaní vzduchu v interiéri týchto nepríjemných toxínov.

„Vieme, že kvalita vzduchu v interiéroch je často podstatne viac znečistená ako vonkajší vzduch, čo má následne vplyv na duševné a fyzické zdravie,“ uviedol Johan Hodgson, generálny riaditeľ spoločnosti Ambius, poskytovateľa rastlín, ktorý spolupracoval s výskumníkmi. „Skvelou správou však je, že táto štúdia ukázala, že niečo tak jednoduché, ako je prítomnosť rastlín v interiéri, môže mať obrovský význam“.

Bežné technológie čistenia vzduchu, ako sú filtračné zariadenia v systémoch vykurovania, vetrania a klimatizácie, nie sú schopné odstrániť plynné znečisťujúce látky z ovzdušia v interiéri. Naopak, schopnosť rastlín odstraňovať zo vzduchu širokú škálu znečisťujúcich látok je známa už dlho. Lenže až doteraz sa neuskutočnil žiadny výskum, ktorý by overil, nakoľko sú pri tom účinné.

Výskumníci a spoločnosť Ambius navrhli takzvanú Malú živú zelenú stenu (Small Live Green Wall - SLGW) s použitím izbových rastlín známych svojimi fytoremediačnými schopnosťami. Fytoremediácia je termín pre používanie rastlín na čistenie kontaminovanej pôdy, vzduchu a vody.

Výskumníci z Technologickej univerzity v Sydney testujú schopnosť rastlín tráviť látky znečisťujúce ovzdušie.

Testovalo sa až deväť systémov SLGW, z ktorých každý obsahoval čertovník (Epipremnum aureum), šípovú lianu (Syngonium podophyllum) a pavučinovec (Chlorophytum comosum). Bola pripravená kontrola, ktorá obsahovala len zmes do kvetináčov a žiadne rastliny. SLGW boli umiestnené do uzavretých plexisklových komôr, vystavené prchavým organickým zlúčeninám a následne analyzované pomocou plynovej chromatografie s hmotnostnou spektrometriou.

Výskumníci zistili, že odstránenie zlúčenín bolo vysoké. Najúčinnejšie odstraňovanie sa preukázalo v prípade alkánov (97,9 %), derivátov benzénu (85,96 %) a cyklopentánu (88,18 %), o ktorých je známe, že všetky spôsobujú významné účinky na zdravie. Testované deriváty benzénu obsahovali BTEX. Už po ôsmich hodinách sa všetky zlúčeniny zredukovali na menej ako 20 % pôvodných východiskových koncentrácií.

„Po prvýkrát sa testovala schopnosť rastlín odstraňovať zlúčeniny súvisiace s benzínom a výsledky sú ohromujúce,“ povedal Fraser Torpy, výskumník v oblasti bioremediácie, ktorý viedol štúdiu. „Rastliny nielenže dokážu odstrániť väčšinu znečisťujúcich látok z ovzdušia v priebehu niekoľkých hodín, ale najškodlivejšie znečisťujúce látky súvisiace s benzínom odstraňujú z ovzdušia najúčinnejšie, napríklad známy karcinogén benzén sa trávi rýchlejšie ako menej škodlivé látky, ako sú alkoholy“.

Koncentrácia znečisťujúcich látok ovplyvňovala to, ako účinne ich rastliny rozkladali.

„Zistili sme tiež, že čím koncentrovanejšie boli toxíny v ovzduší, tým rýchlejšie a účinnejšie ich rastliny odstraňovali, čo dokazuje, že rastliny sa prispôsobujú podmienkam, v ktorých rastú,“ povedal Torpy.

Výsledky štúdie dokazujú, že rastliny sú účinným a udržateľným spôsobom boja proti škodlivému znečisteniu v interiéri. Navyše sú relatívne lacné a ľahko sa dajú zriadiť v domácnosti, škole alebo na pracovisku a vo všeobecnosti sú nenáročné na údržbu.

Výskumná správa je k dispozícii vo formáte PDF na tomto odkaze.