Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nanočastice a nový liek sa spájajú v prelomovej liečbe akné

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre odhadovaných 800 miliónov ľudí na celom svete bojujúcich s akné, by nový, široko úspešný spôsob liečby mohol mať zásadný vplyv na kvalitu života. Vedci z univerzity v Južnej Austrálii totiž pomocou nanotechnológií dodali tvrdohlavému kožnému patogénu smrteľné prekvapenie.

Výskumníci použili mäkké nanočastice, ktoré sú 50 000-krát menšie ako je šírka ľudského vlasu, aby dopravili antibakteriálnu zlúčeninu bežne známu ako Narasin do základu akné, pilosebaceóznej jednotky.

Pilosebaceózna jednotka alebo vlasový folikul, lôžko a mazová žľaza sú prosperujúcou živnou pôdou pre baktérie Cutibacterium acnes. Akné sa stále ťažko lieči, pričom súčasné perorálne a lokálne lieky ponúkajú zmiešané výsledky a dlhodobé používanie môže viesť k rozvoju bakteriálnej rezistencie.

Dodaním nového antibiotika priamo do cieľa ukázalo, že liečba je 100-krát účinnejšia pri dosahovaní cieľa ako iné metódy.

„Aj keď existuje veľa perorálnych liekov predpísaných na akné, majú celý rad škodlivých vedľajších účinkov a mnohé sú zle rozpustné vo vode. To je dôvod, prečo väčšina pacientov a lekárov uprednostňuje lokálnu liečbu,“ povedala výskumníčka Fatima Abid.

Vedci použili ako model kožu z uší z prasaťa a vyzbrojili svoje nanočastice balíkmi NAR, bežne známymi ako Narasin. NAR, polyéterové antibiotikum, je známe pre celý rad využitia v poľnohospodárstve, vrátane prevencie parazitárneho ochorenia kokcidiózy u brojlerových kurčiat.

Liek bol prvýkrát schválený na použitie na kurčatách v roku 1986, predtým sa ukázalo, že má antiprotozoálny, antifungálny a antivírusový potenciál. Toto je prvýkrát, čo bol skúmaný na liečbu akné. To spolu s koncentrovaným spôsobom podávania znižuje riziko vzniku rezistencie baktérie C. acnes voči liekom.

„Micelová formulácia bola účinná pri dodávaní Narasinu do cieľových miest akné, na rozdiel od zloženého roztoku, ktorý nedokázal preniknúť cez vrstvy kože,“ povedal Sanjay Garg, farmaceutický vedec a profesor z univerzity v Južnej Austrálii.

Sľubné výsledky otvárajú dvere tímu na vývoj tejto liečby pre klinické štúdie na ľuďoch. Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Nanoscale.