Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kávová usadenina môže chrániť mozog pred neurodegeneratívnym ochorením

Kávová usadenina môže chrániť mozog pred neurodegeneratívnym ochorením
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľká časť použitej kávovej usadeniny sa každoročne vyhodí na skládky, no rastie aj záujem o opätovné využitie tohto každodenného vedľajšieho produktu na iné účely, ako je napríklad vytváranie nových udržateľných materiálov. Výskumníci z Texaskej univerzity v El Paso sa vydali úplne inou cestou, keď zo zŕn odvodili uhlíkové kvantové bodky na báze kyseliny kávovej (Caffeic-acid Carbon Quantum Dots - CACQD), ktoré môžu mať potenciál chrániť mozgové bunky pred mikrobiologickými útokmi, ktoré môžu položiť základy neurodegeneratívneho ochorenia.

„CACQD majú potenciál byť transformačnými pri liečbe neurodegeneratívnych porúch,“ povedal vedúci výskumu Jyotish Kumar. „Je to preto, že žiadna zo súčasných liečebných metód nerieši choroby. Pomáhajú len zvládať symptómy. Naším cieľom je nájsť liek riešením atómových a molekulárnych základov, ktoré tieto stavy poháňajú“.

Zatiaľ čo genetika hrá hlavnú úlohu pri neurodegeneratívnych ochoreniach, životný štýl a environmentálne faktory môžu výrazne prispieť k strate neurónov v špecifických oblastiach mozgu, ktoré sa potom rozvinú do stavov, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Medzi tieto faktory patrí nadmerná aktivita voľných radikálov, škodlivé molekuly, ktoré sa podieľajú aj na rakovine a srdcových ochoreniach, a agregácia proteínových fragmentov tvoriacich amyloid. Tieto môžu vytvárať plaky v mozgu, ktoré sú charakteristickým znakom progresie Alzheimerovej choroby.

Vo vzorkách buniek výskumníci zistili, že CACQD odstránili voľné radikály alebo zablokovali ich vplyv a inhibovali agregáciu proteínov tvoriacich amyloid. Dôležité je, že sa nezdá, že by CACQD mali žiadne negatívne vplyvy na bunky. Ak by sa tento prínos mohol premietnuť do preventívnej liečby, mohol by udržať pacientov mimo bodu zlomu progresie ochorenia.

„Je dôležité riešiť tieto poruchy skôr, ako dosiahnu klinické štádium,“ povedal Mahesh Narayan, profesor na UTEP. „V tom momente je už pravdepodobne neskoro. Akákoľvek súčasná liečba, ktorá dokáže riešiť pokročilé symptómy neurodegeneratívneho ochorenia, jednoducho presahuje možnosti väčšiny ľudí. Naším cieľom je prísť s riešením, ktoré dokáže zabrániť väčšine prípadov týchto stavov pri nákladoch, ktoré sú zvládnuteľné pre čo najviac pacientov“.

Kyselina kávová je polyfenolová zlúčenina, ktorá má známe antioxidačné vlastnosti. Môže tiež preniknúť cez veľmi dôležitú hematoencefalickú bariéru, ktorá je kľúčom k poskytovaniu bunkovej ochrany práve na mieste, ktoré si to vyžaduje.

Okrem toho, že použitá kávová usadenina je trvalo udržateľným zdrojom kyseliny kávovej, CACQD sa vyrábajú ekologicky šetrnou „zelenou chémiou.“ Kávová usadenina sa „varí“ pri 93 °C štyri hodiny, aby sa zmenila orientácia uhlíkovej štruktúry kyseliny kávovej pre CACQD. A vzhľadom na množstvo kávovej usadeniny ročne vyhodenej na skládky, zdrojový materiál ponúka udržateľnosť a škálovateľnosť.

Aj keď je to ešte v počiatočnom štádiu, tím dúfa, že ďalší výskum potvrdí skoré testovanie a že jedného dňa by niečo také jednoduché, ako pilulka CACQD, mohlo poskytnúť ľudskému mozgu neviditeľný štít na ochranu pred negenetickými neurodegeneratívnymi ochoreniami. Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Environmental Research.