Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mäkká robotická ruka pomôže pacientom po mŕtvici cvičiť aj doma

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Škótski vedci z Aberdeenskej univerzity vyvinuli novú mäkkú „robotickú ruku“, ktorá môže dať impulz ľuďom zotavujúcim sa z mŕtvice. Je skonštruovaná tak, aby umožnila pacientom vykonávať neoceniteľnú fyzioterapiu aj v pohodlí domova bez asistencie špecialistu.

Toto robotické zariadenie zostrojil James Greig, doktorandský výskumník na univerzite. Ten si všimol nedostatok možností fyzioterapeutického prístupu, a preto identifikoval potrebu vyvinúť technológiu, ktorú možno bezpečne používať doma.

„To, čo sa snažíme riešiť, je produkt na riešenie nedostatočnej dostupnosti fyzioterapie pre pacientov s mŕtvicou, ktorí možno utrpeli určitú stratu pohyblivosti v ruke,“ hovorí Greig.

Zariadenie pumpuje vzduch do komôr materiálu, ktoré sa nafúknu a podporujú pohyb ruky pacienta.

Robotická ruka je ľahké zariadenie, ktoré používa pružný, nafukovací materiál na podporu ruky pacienta pri vykonávaní základných opakujúcich sa pohybov. Tie sú pritom „nevyhnutné pre rehabilitáciu po mozgovej príhode“. Ďalšou kľúčovou výhodou zariadenia je, že je lacné a môže byť ľahko dostupné v komunite. Okrem toho môže zariadenie používať každý, kto potrebuje pomoc, bez pomoci špecialistu, čo uľahčuje jeho používanie.

Robotické zariadenie sa nosí na paži, pridržiava sa popruhmi a funguje tak, že pumpuje vzduch z malého kompresora do série pásikov materiálu, ktoré sa nafukujú, tlačia na seba a podporujú pohyb v končatine. Zariadenie bolo pôvodne vyrobené na pomoc pri zotavovaní sa pacientov s mozgovou príhodou, no môže ho použiť ktokoľvek, kto podstupuje fyzioterapiu pri tomto špecifickom pohybe ruky.

James Greig so svojím mäkkým robotickým zariadením pre pomoc pacientom s mozgovou príhodou s rehabilitáciou.

„V podstate sa snažíme napodobniť ten istý pohyb, ktorý fyzioterapeuti podporujú vo svojich sedeniach, ale používame robotiku spôsobom, ktorý ľuďom umožňuje robiť to doma bez toho, aby tam musel byť fyzioterapeut,“ povedal Greig.