Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Imunitné bunky majú „potenciál využitia takmer na všetko“

Imunitné bunky majú „potenciál využitia takmer na všetko“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová štúdia prevrátila tradičné myslenie o regulačných T-bunkách, ktoré potláčajú zápalovú reakciu tela, a má významné dôsledky na liečbu širokého spektra stavov, od opravy zranených svalov až po opätovný rast vlasov.

Ako naznačuje ich názov, regulačné T-bunky alebo T-reg bunky sú typom bielych krviniek, ktoré aktívne regulujú alebo potláčajú imunitnú odpoveď tela. Zabraňujú prehnanej reakcii imunitného systému, udržiavajú ho pod kontrolou tým, že kontrolujú zápal a chránia pred autoimunitnými ochoreniami, pri ktorých imunitný systém omylom napáda zdravé tkanivá.

Tradične sa T-reg bunky považovali za špecializované bunkové populácie nachádzajúce sa iba v špecifických oblastiach tela. Nová štúdia vedcov z Cambridgeskej univerzity vo Veľkej Británii však prevrátila tradičné myslenie s významnými dôsledkami pre liečbu širokého spektra chorôb a zranení, ktoré spúšťajú imunitnú odpoveď.

„Je ťažké myslieť na chorobu, zranenie alebo injekciu, ktorá nezahŕňa nejaký druh imunitnej odpovede, a naše zistenie skutočne mení spôsob, akým by sme túto reakciu mohli kontrolovať,“ povedal profesor Adrian Liston z univerzitného Oddelenia patológie a korešpondujúci autor štúdie. „Odhalili sme nové pravidlá imunitného systému. Táto „zjednotená armáda liečiteľov“ dokáže všetko – opraviť poranené svaly, prinútiť vaše tukové bunky lepšie reagovať na inzulín, obnoviť rast vlasových folikulov. Myslieť si, že by sme ho mohli použiť pri takom obrovskom rozsahu chorôb, je fantastické. Imunitné bunky majú potenciál byť použité takmer na všetko.“

Lymfoidné orgány sú neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému. Sú zodpovedné za produkciu lymfocytov, typu bielych krviniek, ktoré zahŕňajú T-bunky. T-bunky začínajú život v kostnej dreni a potom sa presúvajú do týmusu, orgánu v hornej strednej časti hrudníka, kde dozrievajú do špecializovaných podskupín vrátane T-reg buniek. Po úplnom dozretí sú T-bunky exportované do periférnych lymfatických tkanív a orgánov, ako je slezina, mandle a lymfatické uzliny (niektoré sa presúvajú do krvného obehu). Predpokladalo sa, že tam T-reg bunky zostali v „pohotovosti“, kým ich nevyvolal imunitný systém.

Aby to vedci otestovali, analyzovali T-reg bunky prítomné v 48 rôznych tkanivách u myší, vrátane lymfoidných a nelymfoidných tkanív a tkanív spojených s črevom. Našli ich vo všetkých typoch tkanív, čo naznačuje, že T-reg bunky neboli špecializované bunkové populácie obmedzené na lymfoidné tkanivá, ale pohybovali sa po tele a vykonávali opravné funkcie v oblastiach, ktoré to potrebujú.

„Teraz, keď vieme, že tieto regulačné T-bunky sú prítomné všade v tele, v zásade môžeme začať s liečbou na potlačenie imunity a regeneráciu tkaniva, ktoré sú zamerané proti jedinému orgánu. To je obrovské zlepšenie súčasných liečebných postupov,“ povedal Liston.

Súčasné protizápalové lieky liečia celé telo a nie len zapálené tkanivá a inhibujú celý imunitný systém tela, vďaka čomu sú ľudia náchylní na infekciu. Výskumníci testovali liek, ktorý predtým vyvinuli a ktorý na myšiach priťahoval T-reg bunky ku konkrétnemu orgánu alebo tkanivu, zvýšil ich počet a aktivoval ich, aby potlačili imunitnú odpoveď a podporili hojenie. Na základe svojich zistení výskumníci tvrdia, že existuje potenciál na opravu poškodenia špecifického pre danú lokalitu vypnutím imunitnej odpovede len v tejto oblasti.

„Zvýšením počtu regulačných T-buniek v cieľových oblastiach tela môžeme pomôcť telu lepšie sa opraviť alebo riadiť imunitné reakcie,“ povedal Liston. „Existuje veľa chorôb, pri ktorých by sme chceli zastaviť imunitnú odpoveď a začať opravnú odpoveď, napríklad autoimunitné ochorenie, ako je roztrúsená skleróza, a dokonca aj mnohé infekčné choroby.“

Výskumníci zhromažďujú finančné prostriedky na založenie spin-out spoločnosti. V najbližších rokoch sa budú snažiť otestovať svoje zistenia vykonaním klinických skúšok na ľuďoch. Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Immunity.