Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Riziko epilepsie kleslo až o 30 % pri užívaní liekov na krvný tlak

Riziko epilepsie kleslo až o 30 % pri užívaní liekov na krvný tlak
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa novej štúdie má skupina liekov, ktoré sa už používajú na liečbu vysokého krvného tlaku, ďalší bonus. Dokážu totiž ešte aj znižovať riziko epilepsie až o 30 %. Je síce potrebný ďalší výskum, no zistenia naznačujú, že by mohol existovať prostriedok na prevenciu epilepsie u rizikových dospelých.

Epilepsia sa zvyčajne začína v detstve, ale môže sa začať v akomkoľvek veku. Starším dospelým možno nepríde na um riziko vzniku tohto ochorenia, ale existujú presvedčivé dôkazy, že u ľudí vo veku okolo 60 rokov je zvýšené riziko epilepsie aj akútnych záchvatov. Toto riziko sa prudko zvyšuje u ľudí nad 60 rokov žijúcich v bohatších krajinách.

U tejto staršej populácie je hlavnou príčinou záchvatov a epilepsie cievna mozgová príhoda. Chronický vysoký krvný tlak, dokonca aj bez mozgovej príhody, tiež zvyšuje riziko epilepsie. Hoci sa na kontrolu záchvatov môžu podávať lieky, neexistuje žiadny schválený liek, ktorý by u týchto rizikových ľudí zabránil vzniku epilepsie.

Nová štúdia vedená Lekárskou fakultou Stanfordskej univerzity (Stanford Medicine School) zistila, že existujúca skupina liekov podávaných na zníženie vysokého krvného tlaku znižuje riziko vzniku epilepsie u starších dospelých.

„Je to neuveriteľne vzrušujúce, pretože v súčasnosti nemáme žiadne lieky, ktoré by zabránili vzniku epilepsie,“ povedal Kimford Meador, profesor neurológie a neurologických vied na Stanfordskej univerzite a zodpovedajúci autor štúdie. „Dúfam, že tieto prvé zistenia povedú k randomizovaným (náhodný výber subjektov) klinickým skúškam.“

Štúdia z roku 2022, ktorej sa zúčastnilo viac ako 160 000 Nemcov, ukázala, že osoby užívajúce blokátory angiotenzínových receptorov (ďalej ako BAR), jednu zo skupín liekov používaných na liečbu vysokého krvného tlaku, majú nižšie riziko vzniku epilepsie. Angiotenzín je hormón, ktorý telo produkuje a ktorý sťahuje cievy, čím zvyšuje krvný tlak. BAR zastavujú pôsobenie angiotenzínu, znižujú krvný tlak a znižujú zápal v cievach a iných orgánoch, vrátane mozgu. Generické názvy BAR sa vždy končia na „sartan“ - napríklad kandesartan (Atacand), eprosartan (Teveten), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), olmesartan (Benicar), telmisartan (Micardis) a valsartan (Diovan).

V súčasnej štúdii sa výskumníci zamerali na väčšie množstvo. Nahliadli do národnej databázy, ktorá obsahovala informácie o nárokoch na zdravotnú starostlivosť od Američanov registrovaných buď v komerčných zdravotných poisťovniach, alebo v systéme Medicare, a zamerali sa na 2,2 milióna osôb, ktorým bol diagnostikovaný vysoký krvný tlak, bol im naň predpísaný aspoň jeden liek a nemali už epilepsiu alebo srdcové ochorenie. Účastníci štúdie, s priemerným vekom 61 rokov, z ktorých 49,5 % tvorili ženy, boli rasovo rozmanitejší ako účastníci nemeckej štúdie.

Približne 14 % účastníkov štúdie užívalo BAR, zatiaľ čo väčšina z nich užívala iné skupiny liekov na vysoký krvný tlak, vrátane betablokátorov, blokátorov vápnikových kanálov a inhibítorov angiotenzín konvertujúceho enzýmu. Hoci všetky tieto skupiny znižujú krvný tlak, každá z nich má iný mechanizmus účinku.

Celkovo výskumníci zistili, že v rokoch 2010 až 2017 mali ľudia užívajúci BAR o 20 % až 30 % nižšie riziko vzniku epilepsie ako tí, ktorí užívali iné lieky na zníženie krvného tlaku. Tento rozdiel zostal zachovaný, aj keď z analýzy vylúčili osoby s cievnou mozgovou príhodou. To naznačuje, že nižšie riziko epilepsie nebolo dôsledkom zníženého rizika cievnej mozgovej príhody.

„To, čo sme urobili, je zopakovanie toho, čo sa zistilo v Nemecku, ale na väčšej a úplne inej populácii,“ povedal Meador. „To skutočne zvyšuje silu signálu a hovorí nám to, že sa tu niečo skutočne deje.“

Jeden z BAR, losartan, významne znížil riziko epilepsie, ale vedci tvrdia, že na potvrdenie tejto skutočnosti je potrebný ďalší výskum. Hoci výskumníci nevedeli vysvetliť, prečo BAR spôsobili toto znížené riziko, ich zistenia zapadajú do predchádzajúceho výskumu, ktorý naznačoval, že protizápalové účinky BAR môžu byť prispievajúcim faktorom. Zápal mozgu po mozgovej príhode alebo traumatickom poškodení mozgu je rizikovým faktorom pre vznik epilepsie.

Na preukázanie súvislosti medzi BAR a zníženým rizikom epilepsie sú potrebné randomizované klinické štúdie. Vedci však tvrdia, že toto riziko pravdepodobne ovplyvňujú všetky lieky na krvný tlak. Kontrolou vysokého krvného tlaku prostredníctvom liekov a / alebo zmenou životného štýlu ľudia znižujú potenciálny vplyv tohto konkrétneho rizikového faktora.

Na štúdii, ktorá bola nedávno uverejnená v magazíne JAMA Neurology, sa podieľali aj výskumníci z Univerzity Rhode Island a Brownovej univerzity.