Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šesťnohý robot by mohol nahradiť vodiace psy pre nevidiacich

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pomer počtu vodiacich psov a nevidiacich ľudí v Číne je približne jeden služobný pes na 40 000 ľudí. Výskumníci preto v súčasnosti vyvíjajú šesťnohého robotického psa s umelou inteligenciou, ktorý by túto medzeru vyplnil a bezpečne navigoval používateľov do cieľa ich cesty.

Podľa Čínskej asociácie nevidiacich je v Číne viac ako 17 miliónov nevidiacich ľudí, ale len niečo vyše 400 aktívnych vodiacich psov. Vodiaci robot, ktorý testuje profesor Feng Gao a tím zo Strojníckej fakulty Šanghajskej univerzity Jiao Tong, bol vyvinutý s cieľom vyplniť túto medzeru.

Vodiaci robot nebude potrebovať kŕmenie, okrem pravidelného zapájania do zásuvky na nabíjanie batérie, a nebude potrebovať nákladný individuálny výcvik ani pravidelný prísun psích pochúťok. Má šesť nôh namiesto štyroch ako jeho biologickí príbuzní. A na chrbte si nesie sadu senzorov, ktoré zahŕňajú kamery pre snímanie hĺbky priestoru a radar napájané algoritmami strojového učenia, ktoré mu pomáhajú orientovať sa v priestore.

Šesťnohý vodiaci robotický pes je zameraný na riešenie nedostatku skutočných služobných psov v Číne.

Robot dokáže vytvárať 3D mapy prostredia a umiestňovať sa vo virtuálnej lokalite, autonómne sa pohybovať po rušných uliciach, plánovať cesty a trasy, dynamicky sa vyhýbať prekážkam a dokonca rozpoznávať signály na priechodoch pre chodcov. Dokáže prijímať hlasové príkazy od používateľa vďaka „end-to-end modelom rozpoznávania reči s hĺbkovým učením“, ale bol ošetrený aj režimami interakcie s hmatovou a silovou spätnou väzbou. Posledné menované znamená, že mu možno dať pokyn, aby robot spomalil zatiahnutím za teleskopickú tyč pripevnenú na jeho chrbte, alebo aby zrýchlil stlačením tohto „vodítka“.

Šesťnohého robotického vodiaceho psa vyvíjajú inžinieri na Šanghajskej univerzite Jiao Tong.

Vedci uvádzajú, že maximálna rýchlosť je 3 metre za sekundu, ale bežný rozsah chôdze mimo robotickej búdy je 0,6 až 0,8 metra za sekundu. Hoci môže fungovať bez potreby pripojenia na internet, pripojenie umožní rozšírené použitie v domácom prostredí, aby sa dalo naň spoľahnúť aj v núdzových situáciách a mohol „doviesť zrakovo postihnutých jedincov na viac miest“.

Tím v súčasnosti testuje robotického vodiaceho psa v teréne a spolupracuje so spoločnosťou Suochen Robot na jeho komercializácii. Zatiaľ nie je známe, kedy sa začne výroba, ale cena za jedného robotického psíka pravdepodobne nebude príliš šetrná k peňaženke.