Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Extrakt z vaječného žĺtka by mohol celiatikom dovoliť jesť lepok

Extrakt z vaječného žĺtka by mohol celiatikom dovoliť jesť lepok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Celiakia je rozšírené ochorenie tráviaceho traktu, pri ktorom ľudia majú negatívnu reakciu na lepok nachádzajúci sa v obilí a tak ich strava je veľmi obmedzovaná. Nemôžu jesť pečivo, cestoviny, likéry a ani akékoľvek potraviny, ktoré v sebe obsahujú lepok. To by sa čoskoro mohlo zmeniť vďaka novému vedeckému objavu.

V kanadskej univerzite Alberta spojili svoje sily docent Hoon Sunwoo a profesor Jeong Sim, ktorí vyvinuli doplnok stravy na vaječnej báze. Použili zlúčeniny získané zo žĺtkov slepačích vajec, ktoré sa dokážu viazať na lepok v žalúdku.

Extrakt vaječného žĺtku zadržiava triedu proteínov známych pod pojmom gliadín, čo je vlastne tá problémová zložka lepku, ktorá poškodzuje absorpčný povrch tenkého čreva. Vďaka tomu sa u ľudí trpiacich celiakiou, alebo inou formou neznášanlivosti lepku, neprejavujú zvyčajné symptómy spojené s konzumáciou lepku, ako sú bolesti hlavy, únava, nadúvanie alebo chudokrvnosť.

Kým sa tento objav zavedie do praktického využívania, bude musieť ešte prejsť testami účinnosti, ktoré by mali trvať približne jeden rok. Predpokladá sa, že spotrebiteľská verzia lieku by mala byť potom dostupná v Kanade do troch rokov a neskôr by sa mala rozšíriť aj do USA a Európy. Vedci spolupracujú s britskou spoločnosťou Vetanda Group, ktorá by mala mať na starosti komerčnú stránku tohto doplnku stravy.

veda, výskum, vedci, objav, celiakia, celiatik, lepok, gliadín, žĺtok, vajce, vaječný žĺtok, extrakt, Hoon Sunwoo, Jeong Sim, Kanada, univerzita, Alberta, technológie, novinky