Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická ihla, ktorá sa dá navigovať cez tkanivo

Robotická ihla, ktorá sa dá navigovať cez tkanivo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 8. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity Twente vyvinuli robotickú ihlu, ktorá vás síce nezbaví strachu z ihiel, ale tento asistenčný systém zato pomôže zdravotníkom pri lekárskych zákrokoch s presnejšou manipuláciou s ihlou. Systém využíva pružné ihly riadené v reálnom čase, ktoré dokážu hladko preniknúť tkanivom alebo orgánom.

Bežná ihla môže spôsobiť problémy, ak sa nepodarí zaviesť k správnemu miestu, preto by mal byť nový systém s pružnou ihlou oveľa presnejší. Pružná ihla má tú výhodu, že sa prispôsobí kontaktnému tlaku a v prípade nepredvídaných prekážok nedôjde k poškodeniu.

Riadená pružná ihla dokáže meniť smer vďaka svojmu asymetrickému tvaru hrotu, ktorý spôsobuje prirodzené ohýbanie ihly počas cesty hlbšie telom k svojmu cieľu. Vedci vyvinuli algoritmus umožňujúci robotickému ramenu sledovať a kontrolovať polohu ihly prostredníctvom ultrazvukového zobrazenia. Lekár tak dokáže zaviesť ihlu s presnosťou menšou ako jeden milimeter.

zdravotníctvo, medicína, lekár, ihla, pružná ihla, robotický systém, univerzita, veda, vývoj, vedci, Twente, asistenčný systém pre ihlu, hrot, rameno, tkanivo, orgán, technológie, novinky

Okrem toho vedci vytvorili kontrolný mechanizmus, ktorý umožní lekárovi mať nad ihlou priamu kontrolu, no stále s asistenčnou podporou robotického ramena, čo tento proces zlepšuje. Robotický systém prenáša vizuálnu a hmatovú (pomocou vibrácií) odozvu, ktorá pomáha so zavádzaním ihly.

Keďže sa jedná o prototyp, je tento robotický systém ešte dosť vzdialený od reálneho nasadenia pri liečbe. Podľa vedcov sa začne s klinickými testami na ľuďoch až v nasledujúcich rokoch a po úspešných testoch potrvá niekoľko ďalších rokov kým sa zavedie do praxe.