Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Neurónový model vytvorený z lacných „mini mozgov“

Neurónový model vytvorený z lacných „mini mozgov“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity Brown vyvinuli spôsob, ako vytvárať takzvané „mini mozgy“, čo sú vlastne v 3D usporiadané neurónové tkanivá, ktoré sú schopné prenášať elektrické synapsie. Fixné náklady na výrobu sú pritom iba 25 centov a tieto „mini mozgy“ by tak mohli poskytnúť lacné a efektívne možnosti v oblasti neurologického výskumu.

„Mini mozgy“ samozrejme nemajú schopnosti premýšľania, ale majú niekoľko vlastností, ktoré sú veľmi podobné bunkovej štruktúre mozgového tkaniva reálnych mozgov. A to vrátane niekoľkých typov buniek, ktoré sú schopné navzájom vytvárať synapsie, alebo elektrické spojenia. Mohli by tak nahradiť terajšiu metódu 2D tkaninových kultúr.

Sú len tretinu milimetra široké a majú prirodzený tvar s podobnou hustotou, ako je to u mozgov hlodavcov. Nevyžaduje sa pri nich mikroelektronika alebo zariadenia pre tkaninové kultúry používané u iných techník. „Mini mozgy“ môžu mať umelú štruktúru, ako je kolagén a pritom tvoria extracelulárnu matricu molekúl vylučovaných bunkami.

mozog, hlodavec, laboratórne zviera,

Tieto štruktúry sú tvorené odstreďovaním prvotných vzoriek tkanív, čím sa získajú správne bunky, ktoré sa potom kultivujú v špeciálnych agarózových formách vytvorených pomocou technológie od spoločnosti MicroTissues, Inc.

Podľa vedcov sa gule podobná komplexná 3D neurónová sieť vytvorí v priebehu dvoch až troch týždňov. Tisícky takýchto „mini mozgov“ tak môžu byť vyrobené z malej vzorky živého tkaniva z jedného hlodavca. Táto metóda by mohla znížiť potrebu používania laboratórnych zvierat pri neurologickom výskume a vďaka svojej jednoduchosti a cene by mohla byť pre vedcov viac prístupná.

mozog, hlodavec, laboratórne zviera,