Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Neinvazívne monitorovanie imunitného systému

Neinvazívne monitorovanie imunitného systému
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sledovanie hladiny bielych krviniek zohráva zásadnú úlohu pri liečbe pacientov pomocou chemoterapie, pretože môže dôjsť k potlačeniu imunitného systému a následnému poklesu bielych krviniek, čo môže viesť k infekcii a závažným zdravotným komplikáciám. Momentálne sú takíto pacienti pravidelne podrobovaní krvným testom.

Medzinárodný tím vedcov však pracuje na menej invazívnej alternatíve zisťovania hladiny bielych krviniek v organizme. Nové testované zariadenie dokáže zistiť stav bielych krviniek priamo cez kožu v reálnom čase. Jednoducho sa prilepí na prst a pomáha tak lekárom s včasným určením prípadnej liečby.

Oproti súčasnej metóde odberu krvi pacienta je najväčšou výhodou nového zariadenia, nazvime ho ako leukometer, jeho bezprostredná rýchlosť určenia hladiny bielych krviniek. Leukometer funguje podobným spôsobom ako pulzný oximeter, zariadenie, ktoré meria hladinu kyslíka cez kožu pacienta pomocou svetla.

Rad LED diód a malých šošoviek premieta svetlo a získava obraz kapilár tesne pod povrchom kože. Svetlo je v niektorých frekvenciách pohltené krvným hemoglobínom ale nie bielymi krvinkami. Tie sa zobrazia ako malé častice pohybujúce sa cez transparentné kapiláry.

Leuko, biele krvinky, chemoterapia, leukometer, veda, výskum, pulzný oximeter, LED, svetlo, koža, hemoglobín, krv, liečba, pacient, technológie, novinky

Zariadenie využíva algoritmus pre analýzu týchto obrazov a poskytne odhad koncentrácie bielych krviniek v krvi pacienta. Vedci dúfajú, že nové zariadenie sa čoskoro stane používateľsky prívetivou alternatívou pre sledovanie bielych krviniek doma, čo by mohlo pomôcť najmä v odľahlých oblastiach alebo v rozvojových krajinách.

Vedci zatiaľ zostrojili tri prototypy lekometrického zariadenia. Prvý je ako prenosný mikroskop umiestnený na pacientovom prste. Druhý prototyp má zlepšené mikroskop s vyšším rozlíšením obrazov. A tretí pracuje s kamerou na mobilnom telefóne a odosiela cez neho obrázky na server pre analýzu.

Podľa smelého odhadu vedcov by mohlo byť ich zariadenie k dispozícii pre testovanie v roku 2017 a finálny výrobok by sa mohol na trhu objaviť niekedy v roku 2019, ak sa podarí získať dostatok finančných prostriedkov.

Leuko, biele krvinky, chemoterapia, leukometer, veda, výskum, pulzný oximeter, LED, svetlo, koža, hemoglobín, krv, liečba, pacient, technológie, novinky