Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzor v slúchadle varuje pred prichádzajúcim epileptickým záchvatom

Senzor v slúchadle varuje pred prichádzajúcim epileptickým záchvatom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Včasná identifikácia epileptických záchvatov je dôležitým faktorom pri starostlivosti o pacienta, v nemocniciach k tomu slúžia elektroencefalografické prístroje, no v dnešnej mobilnej dobe technológie umožňujú vyvinúť malý, prenosný systém s rovnakými vlastnosťami. Na takomto zariadení, ktoré by sa mohlo v blízkej budúcnosti dostať k spotrebiteľom, pracuje nemecké konzorcium na čele s tímom epileptológov vo Fakultnej nemocnici v Bonne.

Senzor s názvom EPItect môže byť nosený pacientom ako slúchadlo do ucha, ktoré meria akékoľvek neklamné známky blížiaceho sa epileptického záchvatu. Zariadenie posiela informácie prostredníctvom prepojeného smartfónu do centrálneho počítača, ktorý kontroluje a potvrdí prípadné abnormálne vzorce správania. Ak ich nájde, vyšle varovanie všetkým príslušným stranám, ako sú pacienti, príbuzní a ošetrujúci lekári.

Mníchovská spoločnosť Cosinuss, ako člen konzorcia vývojárov, už vyvinula senzor v tvare slúchadla. V predbežnej štúdii sa zistilo, že epileptické záchvaty sa dajú veľmi dobre detegovať prostredníctvom zrýchleného tepu a určitých pohybových vzorcov pacienta. V pláne je ďalšia miniaturizácia a vylepšenie dizajnu zariadenia.

EPItect, epileptický záchvat, senzor, slúchadlo, Fakultná nemocnica Bonn, Nemecko, Cosinuss, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Okrem bezpečnejšieho života pacientov by mohol senzor EPItect pomáhať lekárom s lepšou diagnostikou, pretože dokáže viesť presnejší záznam o frekvencii a závažnosti epileptických záchvatov. Senzor by tiež mohol byť nápomocný vedcom pri odhalení lepšej terapie. Ak sa používa v klinických štúdiách, dokáže poskytovať údaje o účinnosti aplikovaných liekov pre znižovanie záchvatov.

Senzor je určený pre dospelých, ako aj detských pacientov. Konzorcium získalo dotáciu 2 milióny EUR od nemeckej vlády a má tiež podporu od súkromných spoločností. Vybraní pacienti podstúpia so zariadením klinické testy počas niekoľkých rokov. Potom je v pláne rozšírenie štúdie na oveľa väčšiu skupinu pacientov.