Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci odhalili tajomstvo šírenia odtrhnutých rakovinových buniek v tele

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov z univerzity Queen Mary v Londýne prišiel s prelomovým objavom v pojatí chápania toho, ako sa dokážu rakovinové bunky šíriť do celého tela a vytvárajú nové, smrtiace nádory. Tím zistil, že za tým stojí spolupráca dvoch proteínov, ktoré vykazujú neobvyklé správanie, ktoré napomáha udržať rakovinové bunky pri živote.

Výskum rakoviny neustále zlepšuje naše chápanie tejto zákernej choroby, a prináša nové sľubné poznatky o spôsoboch liečby, no stále sme ďaleko od skutočne účinného lieku. Jedným z najťažších aspektov tohto ochorenia je to, že je schopné sa pohybovať ľudským telom a vytvárať nové zoskupenia, známe ako metastázy. Lekári často dokážu zlikvidovať u pacienta pôvodný nádor, ale metastázy vytvorené ako sekundárne porasty v iných častiach tela sa doposiaľ veľmi ťažko liečia.

Vedci zistili, že spojením dvoch proteínov sú rakovinové bunky schopné cestovať ľudským telom a vytvárať metastázy

Doteraz nebolo jasné, ako dokážu rakovinové bunky zostať nažive po odtrhnutí od nádoru, pretože voľne plávajúce by mali byť náchylnejšie na obranyschopnosť organizmu. Nový výskum však identifikoval dve molekuly, ktoré sú zdrojom pre prežitie odtrhnutých rakovinových buniek. Tento objav by mohol poskytnúť vedcom nové podklady pre výskum účinnejšej liečby.

Vedci študovali rakovinové bunky v kultúrach, na laboratórnych myšiach a rybkách Dánio pruhovaných (Zebrafish). Starostlivým sledovaním zmien v bunkách videli vedci nezvyčajné správanie sa typu molekuly nazývanej integrín. Integríny sú proteíny, ktoré pomáhajú rakovinovým bunkám sa pripojiť k sieti proteínov, ktoré ich obklopujú a môžu tak prežiť a rásť.

Odtrhnutá rakovinová bunka dokáže plávať telom a vytvorí nové miesto choroby - metastázu

Nové pozorovania však zistili, že keď sa rakovinové bunky odtrhnú od pôvodného nádoru, integrín s názvom beta-1 sa začne meniť a namiesto pomoci udržania bunky v okolí, sa dostáva do bunky a pracuje vo vnútri. Beta-1 sa pritom spojila s ďalším proteínom, známym ako c-Met, ktorý je kľúčový pre celý rad procesov, vrátane embryonálneho vývoja a hojenia rán.

Spojením síl oba proteíny putujú do časti bunky, ktorá sa bežne používa na likvidáciu a recykláciu bunkového materiálu. Umiestnenie molekúl sa však vysiela signály do zvyšku bunky, ktoré pomáhajú zabrániť jej odumretiu, keď je vo svojom zraniteľnejšom, plávajúcom stave.

Spojenie dvoch proteínov v rakovinovej bunke spôsobí jej odolnosť voči obranischopnosti organizmu počas jej putovania ľudským telom

Aby vedci potvrdili svoj objav, študovali pľúcne a prsné bunky a zistili, že tvorba metastáz bola menej pravdepodobná v prípade, keď bolo spomínaným dvom proteínom zabránené sa dostať do signalizačného miesta v bunke, alebo boli úplne zablokované od spojenia sa vo vnútri rakovinovej bunky. V dlhodobom horizonte sa vedci domnievajú, že tento nový poznatok by mohol viesť k vývoju lepších liečebných postupov, ktoré by pomáhali spomaliť, alebo dokonca zabrániť šíreniu zhubných nádorov.

Kompletné informácie o tejto prelomovej štúdii sú zverejnené v online časopise Nature Communications.

Nový objav by mohol v budúcnosti priniesť účinnejšiu liečbu rakoviny, hlavne pri tvorbe metastáz