Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tepelne citlivá náplasť pomáha lepšiemu hojeniu rán

Tepelne citlivá náplasť pomáha lepšiemu hojeniu rán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci v priebehu rokov vyvinuli rôzne formy náplastí, napríklad pre detekciu preležaním, ešte predtým, ako sa objavia, či náterových náplastí, ktoré lekárovi prezradia proces hojenia alebo obväzy, ktoré menia farbu, keď je v tele pacienta prítomná infekcia. Najnovšie vyvinul tím vedcov z univerzity Northwestern náplasť, ktorá priťahuje kmeňové bunky pre pomoc pri hojení rán u diabetikov.

Podľa odhadu Medzinárodnej diabetickej federácie sa na celom svete nachádza až 415 miliónov diabetikov, a približne jedna osoba z nich zomrie každých šesť sekúnd. Ako sa choroba vyvíja, môže spôsobiť poškodenie nervov a pacienti často strácajú schopnosť plne cítiť svoje nohy. To znamená, že diabetik si často nevšimne, že si porezal nohu, alebo má na nej akútny pľuzgier a preto si tento stav nelieči.

Navyše vysoká hladina glukózy môže zahustiť kapilárne steny, spomaliť krvný obeh a bunky v tele sa ťažšie dostávajú k miestu poranenia, či spomaľuje alebo zhoršuje proces hojenia. Spojením týchto dvoch faktorov môžu aj drobné poranenia vyústiť v život ohrozujúcu situáciu.

Vedci už dávnejšie hľadali riešenie problému, ktoré by bolo bez vedľajších účinkov. Napríklad bol vyvinutý gél, ktorý pomáha pri liečení, no jeho obsah látok súvisel so zvýšením rizika rakoviny. Nová náplasť vyvinutá tímom vedcov z univerzity Northwestern by však mohla v tomto ohľade zlepšiť situáciu.

Vedci vyvinuli novú náplasť, ktorá je citlivá na ľudské teplo a pomáha pri rýchlejšom hojení rán u diabetikov

Je vyrobená z polyetylénglykolu, čo je plast bežne používaný pre lekárske aplikácie, ktorý bol skombinovaný s proteínom SDF-1. Proteín je materiál, ktorý dokáže priťahovať kmeňové bunky k rane, čím sa urýchli vytváranie nových krvných ciev pre zlepšenie krvného obehu a všeobecne sa urýchli celý proces hojenia rán.

Náplasť je tepelne citlivá, takže môže byť na lôžko ranu aplikovaná v kvapalnej forme. Pri teplote tela tuhne na gél a pomaly uvoľňuje proteín a pomáha urýchliť hojenie. Ako náhle náplsť splní svoju úlohu, ochladí sa pomocou chladeného fyziologického roztoku a vďaka tomu sa vráti späť do kvapalnej formy. To uľahčuje odstránenie náplasti, pretože pri použití štandardných obväzov alebo náplastí môže dôjsť po odstránení k poškodeniu rany.

Tím vedcov vykonal testy novej regeneračnej náplasti a zistil, že bola oveľa účinnejšia než pri použití štandardných techník a materiálov. Prietok krvi v rane pritom výrazne vzrástol. Mohlo by sa tak v budúcnosti jednať o sľubný nový spôsob liečby diabetických poranení.

Nová náplasť dokáže vďaka proteínu SDF-1 lepšie priťahovať kmeňové bunky pre vytváranie nových krvných ciev, čím sa urýchľuje proces hojenia rany