Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bodová stimulácia mozgu pre vylepšenie špecifického druhu pamäte

Bodová stimulácia mozgu pre vylepšenie špecifického druhu pamäte
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už predchádzajúce vedecké štúdie ukázali, že elektromagnetická stimulácia mozgu môže zlepšiť pamäť. S týmto základom pracovali aj vedci z univerzity Northwestern a ich výskum preukázal, že tento proces môže byť aplikovaný na špecificky zamerané oblasti pre precízne zlepšenie určitého druhu pamäte, ako je napríklad rozpoznávanie konkrétnych tvarov a farieb objektov.

Neinvazívna transkraniálna magnetická stimulácia (TMS) môže nielen zvýšiť funkciu pamäti, ale ukázala sa byť prospešná aj pre liečbu migrény, či ako pomôcka pre lepšie učenie. V doterajších prípadoch však bola stimulácia použitá na pomerne širokú oblasť mozgu.

Vedci z univerzity Northwestern sa však zamerali na cielenú elektromagnetickú stimuláciu mozgovej siete, ktorá je zodpovedná za priestorovú pamäť. Špecifickým cieľom bolo presné zlepšenie druhu pamäte, ktorá vám umožní vybaviť si konkrétne podrobnosti o niečom, ako je napríklad veľkosť, tvar a farba, v tomto prípade súvisiacim s určitými miestami.

Vedci využili priamu elektromagnetickú stimuláciu mozgu pre vylepšenie špecifického druhu pamäte

Výskum spočíval v tom, že vedci stimulovali oblasť mozgu dobrovoľníkov s elektromagnetmi, pričom účastníci testu pamäte si museli naštudovať približne 100 objektov roztrúsených v mriežkach na obrazovke. Po určitom čase si museli spomenúť, na ktorom mieste sa nachádzali určité objekty.

V porovnaní so skupinou dobrovoľníkov, ktorí nepodstúpili stimuláciu prostredníctvom TMS, sa ukázalo, že účastníci, ktorých mozgy boli cielene stimulované, mali zvýšenú schopnosť si zapamätať umiestnenie objektov až 24 hodín po stimulácii. EEG vyšetrenie preukázalo, že tieto lepšie výsledky korešpondovali s vylepšenou funkciou mozgovej siete.

Podľa vedcov je to vôbec prvýkrát, kedy bola stimulácia TMS použitá na zacielenie veľmi špecifických schopností, ako je presnosť pamäte.