Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magneticky ovládaná kapsula s robotom vykonala autonómnu kolonoskopiu

Magneticky ovládaná kapsula s robotom vykonala autonómnu kolonoskopiu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kolonoskopia je pre lekárov stále najúčinnejšou metódou diagnostiky rôznych kolorektálnych ochorení. Tento proces je však mierne invazívny a pre pacientov môže byť nepríjemný. Nový výskum však pripravil cestu pre robota vo veľkosti kapsule, ktorý by tieto postupy mohol v budúcnosti za lekárov prevziať, čím by sa proces diagnostiky a liečby mohol stať rýchlejší a ľahší.

Tím vedcov z univerzity Vanderbilt a z univerzity Leeds vyvinul 18 milimetrový magnetický kapsulový kolonoskop, ktorý môže byť vedený cez hrubé črevo pacienta za pomoci externého magnetu, pripojeného k robotickému ramenu. Robot v kapsule 30 krát úspešne putoval hrubým črevom z prasaťa, pričom dokázal vykonávať komplexný manéver nazývaný ako retroflexia, kedy sa kamera môže ohýbať dozadu a umožní spätný pohľad na stenu hrubého čreva.

Tento kapsulový robot je pripojený k viazaniu, ktoré je oveľa menšie, ako bežne používané, pričom umožní lekárovi uskutočniť oveľa rozsiahlejšie procesy počas procedúry kolonoskopie. Robot nielenže aktívne manévruje, ale tiež môže vykonávať terapeutické manévre, ako je napríklad biopsia, kedy sa odoberá vzorka tkaniva alebo polypu.

Vedci vytvorili magneticky ovládanú kapsulu s robotom pre kolonoskopické vyšetrenia

V posledných rokoch pritom množstvo výskumníkov pracuje na rôznych typoch diagnostických nástrojov, ktoré sú založené na kapsulách. No žiadny z týchto nástrojov nebol až doposiaľ schopný sa vyrovnať tradičnému spôsobu kolonoskopie. Tím vedcov preto dúfa, že ich kapsulový robot by v budúcnosti mohol výrazne zjednodušiť proces diagnostikovania a kontroly kolorektálnych ochorení. Aj preto majú v pláne do konca roka 2018 začať s testovaním svojho zariadenia na ľudských pacientoch.