Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ručný skener, ktorý sa dostane pod kožu pacientov s psoriázou

Ručný skener, ktorý sa dostane pod kožu pacientov s psoriázou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Psoriáza, alebo inak povedané lupienka, je chronické zápalové ochorenie kože, pri ktorom lekári zvyčajne vizuálne vyšetrujú červené šupinaté škvrny na povrchu kože. Takéto vyšetrenie je subjektívne a lekár nie je schopný zohľadniť to, čo sa deje hlbšie pod kožou. Aj to bol jedným z dôvodov, prečo sa vedci z Helmholtz Zentrum a z Technickej univerzity v Mníchove rozhodli vytvoriť ručný skener, ktorý dokáže nazrieť aj pod kožu pacienta, pričom ho nevystavuje škodlivému žiareniu.

Technológia známa pod pojmom RSOM (rastrový sken optoakustickej mezoskopie) využíva slabé laserové impulzy, ktoré mierne ohrievajú skúmané tkanivo. To spôsobí, že sa tkanivo okamžite roztiahne, čo na druhú stranu vygeneruje ultrazvukové vlny. Snímač je potom schopný tieto vlny rozpoznávať a analyzovať tak, aby vytvoril obraz vo vysokom rozlíšení o tom, čo sa deje pod kožou pacienta s psoriázou.

Technológia snímania RSOM, ktorá bola použitá počas laboratórnych testov na pacientoch s psoriázou, umožnila vedcom individuálne určiť hrúbku kože, kapilárnu hustotu, počet krvných ciev a celkový objem krvi v koži. Táto technológia je pritom jednoduchá na použitie a nezahŕňa žiadnu radiačnú expozíciu ani použitie kontrastného prostriedku.

Vedci vytvorili ručný skener RSOM, ktorý skúma čo sa deje pod pokožkou pacienta s psoriázou.

Podľa vyjadrenia vedcov tak snímač RSOM umožní lekárom získať nové poznatky o mechanizmoch ochorenia, čo môže uľahčiť rozhodovanie o tom, akú liečbu nasadiť pre konkrétne skúmaného pacienta s psoriázou. Tento systém by v budúcnosti mohol tiež poslúžiť pre posudzovanie chorôb, ako je napríklad rakovina kože alebo cukrovka.