Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačený robot vykoná biopsiu prsníka priamo vo vnútri MR skenera

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z univerzity Twente vyvinuli nového robota pre biopsiu prsníka, ktorého skonštruovali z 3D tlačeného plastu. Robot dokáže pracovať vo vnútri skenera magnetickej rezonancie (MR), takže presná biospia môže byť vykonaná v reálnom čase vizualizáciou abnormálneho tkaniva. Toto zariadenie by mohlo poskytnúť lekárom nový spôsob biopsie a diagnostiky rakoviny prsníka v počiatočných fázach.

Robotický systém, nazvaný ako Stormram 4, bol navrhnutý tak, aby neobsahoval vodivé kovy, z ktorých sa roboty zvyčajne skladajú. Vďaka tomu môže pracovať pod silným magnetickým poľom v MR skeneri. Malé zariadenie je vyrobené prostredníctvom technológie 3D tlače z plastu a je namiesto elektriny poháňané tlakom vzduchu.

Výskumníci z univerzity Twente vyvinuli 3D tlačeného robota, ktorý dokáže vykonať biopsiu prsníka priamo vo vnútri MR skenera.

Tento štvrtý model robota je najmenší, aký tím výskumníkov doteraz vyvinul a dokáže tak bez problémov zapadnúť do štíhleho tunelu MR skenera. Z robota vychádzajú päť metrov dlhé vzduchové hadice, ktoré vedú k externému ovládaču pre precíznu navigáciu robota mimo MR skenera. Predbežné testy preukázali, že robot, ktorý je vybavený MR kompatibilnou ihlou, zvláda zacieliť tkanivo s presnosťou na milimetre. To je stupeň presnosti, ktorý by bol pre ľudského operátora vo väčšine prípadov nedosiahnuteľný.

Robot Stormram 4 je ovládaný externe a poháňa ho tlak vzduchu z päť metrov dlhých hadíc prepojených z ovládačom.

Tím vyvinul tohto robota v spolupráci s rádiológom v Ziekenhuis Groep Twente s cieľom vytvoriť zariadenie vhodné pre klinickú prax. Inovácia tiež nedávno získala ocenenie na medzinárodnom sympóziu Hamlyn v Londýne, ako súčasť akcie Surgical Robotic Challenge.

Robot Stormram 4 by mohol lekárom poskytnúť nový spôsob presnej biopsie a diagnostiky rakoviny prsníka v počiatočných fázach.