Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Injektovateľná tkaninová náplasť po zavedení expanduje v tele

Injektovateľná tkaninová náplasť po zavedení expanduje v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným z problémov, s ktorým sa stretávajú lekári pri pacientoch po infarkte je nájsť spôsob, ako opraviť trvalé poškodenie tohto životne dôležitého orgánu. V oblasti vývoja regeneračných buniek alebo tkanív výskum napreduje, no oprava poškodených orgánov si vyžaduje značný chirurgický zákrok, ktorý je nebezpečný pre už tak zoslabnutých pacientov.

Tím vedcov z univerzity v Toronte však vyvinul regeneračnú tkanivovú náplasť, ktorá sa dá zaviesť do tela bez potreby invazívnej chirurgie. Vedcom sa pred nedávnom podaril urobiť veľký pokrok v rozvoji polymérových konštrukcií, na ktorých môžu rásť ľudské tkanivá a svalové bunky, no výzvou zostalo hľadanie vhodného spôsobu, ako dostať toto tkanivo do ľudského tela.

Tím vedcov z univerzity v Toronte vyvinul regeneračnú tkanivovú náplasť, ktorá sa dá zaviesť do tela bez potreby invazívnej chirurgie.

Po troch rokoch výskumu sa výskumnému tímu podarilo vyrobiť injekčnú náplasť, ktorá sa po aplikácii z ihly dokáže rozvinúť do požadovaného tvaru obväzu. Tím potom naočkoval túto náplasť reálnymi srdcovými bunkami a úspešne ju injektoval do laboratórnych potkanov a ošípaných. Konštrukcia založená na báze polymérov vychádza z techniky, ktorú tím vedcov predtým vyvinul a navrhol tak, aby sa časom rozpadla a zostalo len nové tkanivo.

Klinické štúdie s ľudskými pacientmi pre túto technológiou sú stále ešte v nedohľadne, pretože je nutné vykonať väčší prieskum, aby sa zistilo, ako dlhodobo je táto tkaninová náplasť stabilná. Vedci sú však plní optimizmu a veria, že ich vynález by mohol byť široko využívaný v rôznych orgánoch, vrátane srdca a pečene.

Konštrukcia založená na báze polymérov vychádza z techniky, ktorú tím vedcov predtým vyvinul a navrhol tak, aby sa časom rozpadla a zostalo len nové tkanivo.