Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tetovanie, ktoré mení farbu pre sledovanie hladiny glukózy v krvi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tetovanie už nie je len prostriedkom pre sebavyjadrenie, no dá sa použiť aj na praktickejšie využitie. Tím vedcov z Harvardu a MIT totiž vyvinul inteligentný atrament, ktorý dokáže z tetovania spraviť monitor telesných biomarkerov, ako sledovanie hladiny glukózy v krvi. Meranie sa pritom vyjadruje zmenou farby tetovania.

V súčasnosti je možné monitorovať telesné biomarkery cez nositeľné zariadenia, ktoré zvyčajne potrebujú batériu pre napájanie a bezdrôtové komunikačné systémy na prenos zistených údajov. Vedci z Harvardu a MIT však použili biosenzitívny atrament, ktorý je nezávislý a pracuje na jednoduchých chemických reakciách, čiže nevyžaduje energiu na spracovanie alebo prenos údajov.

Atramenty spolupracujú s intersticiálnou tekutinou v tele, ktorá prenáša živiny do buniek a odnáša z nich odpad. Tekutina úzko spolupracuje s krvnou plazmou, čo znamená, že pôsobí ako celkom slušný indikátor chemických koncentrácií v krvi v danom čase.

Vedci nazvali svoj projekt ako „Dermal Abyss“ (kožná priepasť) a doteraz otestovali dve rôzne formy atramentu na kúskoch kože z ošípaných. Jedna je určená na monitorovanie hladiny glukózy v krvi, pričom mení farbu zo zelenej na hnedú, ak sa táto koncentrácia zvyšuje. Druhá forma atramentu sleduje koncentráciu sodíka, aby sa zabránilo dehydratácii tým, že sa na tetovaní rozžiari zelenšia farba.

Vedci z Harvardu a MIT vyvinuli inteligentný atrament, z ktorého vytvorené tetovanie dokáže meniť farby pre sledovanie biometrických údajov nositeľa.

Myšlienkou projektu je, aby pacienti mohli sledovať určitú biometriu len tým, že sa pozrú na svoje tetovanie, no rozdiel vo farbe nemusí byť vždy jasný voľným okom. Pre presnejšie čítanie farebných zmien preto tím vytvoril aj prototyp aplikácie, ktorá môže analyzovať tieto biometrické údaje pomocou skenovania alebo z fotografie atramentu.

Projekt Dermal Abyss je v štádiu konceptu, ale vedci hovoria, že by mohol monitorovať rôzne biometrické údaje. Tetovanie momentálne nevydrží na koži príliš dlho a hoci sa tím snaží zlepšiť súčasnú silu atramentu, môže to byť skôr užitočná funkcia, ako chyba. Je to totiž príležitosť na tvorbu tetovania, ktoré monitoruje telo v krátkych alebo dlhších časových úsekoch, v závislosti od potrieb pacienta.