Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ručné zariadenie dokáže detegovať žltačku u novorodencov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Žltačka, ktorá môže spôsobiť poškodenie mozgu alebo dokonca smrť, ovplyvňuje približne 60 percent novorodencov na celom svete, najmä v rozvojových krajinách. V subsaharskej Afrika lekári často nemajú prístup k drahým diagnostickým zariadeniam a preto je tu oveľa vyššia úmrtnosť novorodencov. Nové cenovo dostupné zariadenie by však toto číslo mohlo dramaticky znížiť.

Žltačka je spôsobená nahromadením takzvaného bilurubínu v krvi. V ideálnych podmienkach sa diagnostikuje prostredníctvom laboratórnych analýz krvných vzoriek pomocou prístrojov, ako sú odstredivky alebo spektrometre. Keďže lekári v rozvojových krajinách často nemajú dobré vybavenie, žltačku u novorodencov posudzujú jednoducho podľa farbi pleti a zbelenia očí, čo nemusí byť vždy spoľahlivým indikátorom.

Na pomoc by však mohlo prísť ručné zariadenie s názvom BiliSpec. To bolo vyvinuté tímom výskumníkov z univerzity Rice v Houstone. Zariadenie napájané batériou dokáže kvantifikovať hladinu bilurubínu z malej kvapky krvi priamo na mieste a to v priebehu asi dvoch minút. Samotný prístroj je navrhnutý tak, aby boli jeho výrobné náklady nízke, pričom každý testovací papierik stojí asi 5 centov.

Ručné zariadenie BiliSpec dokáže priamo v teréne detegovať žltačku u novorodencov.

Presnosť ručného nástroja BiliSpec je porovnateľná s presnosťou „drahších laboratórnych testov, ktoré sa nachádzajú v špičkovo vybavených zdravotníckych strediskách“. Počas dvojmesačnej klinickej štúdie, ktorá sa uskutočnila začiatkom tohto roka v centrálnej nemocnici Queen Elizabeth v Blantyre v africkom štáte Malawi, bolo zariadenie použité na úspešnú diagnostiku 68 pacientov. V pláne je rozsiahlejšia dvojročná štúdia, ktorá sa uskutoční v piatich nemocniciach v Malawi.

Zariadenie BiliSpec patrí pod medzinárodný projekt NEST360°, ktorý je zameraný na technológie pre záchranu novorodencov v afrických nemocniciach.

Ručné zariadenie BiliSpec je napájané batériou a dokáže kvantifikovať hladinu bilurubínu z malej kvapky krvi priamo na mieste a to v priebehu asi dvoch minút.