Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nástroj spojený so smartfónom deteguje baktérie v jedle a vode

Nástroj spojený so smartfónom deteguje baktérie v jedle a vode
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V blízkej budúcnosti by nám lacné zariadenie, spojené so smartfónom, mohlo pomôcť zistiť, či jedlo alebo voda nie sú kontaminované zdraviu škodlivými baktériami. Práve takúto technológiu totiž v súčasnosti vyvíjajú výskumníci na univerzite v Amherste v americkom štáte Massachusetts.

Výskumníci pod vedením znalkyne o výžive, Dr. Lili He, navrhli čip, ktorý obsahuje molekulu známu ako kyselina 3-merkaptophenylborónová (3-MBPA), ktorá na seba priťahuje a viaže sa na baktérie. Čip sa ponorí do vzorky šťavy alebo kašovitých potravín a potom sa opláchne tekutinou s vysokým pH. To spôsobí vyplávanie veci, ako sú cukry, tuky a bielkoviny, ktoré pochádzajú z potravy, ale ponecháva akékoľvek baktérie na mieste.

Čip sa potom umiestni do jednoduchého svetelného mikroskopu, jeden taký je už navrhnutý pre používanie so smartfónmi. Sprievodná mobilná aplikácia potom spočíta počet baktérií prítomných na čipe, pričom je schopná zistiť až 100 bakteriálnych buniek na 1 mililiter roztoku.

Nástroj spojený so smartfónom deteguje baktérie v jedle a vode

Výsledky merania sa získajú za menej ako dve hodiny. Na rozdiel od toho štandardný spôsob kultivácie baktérií z potravinových vzoriek trvá dva dni. Aj keď existujú iné metódy detekcie baktérií, ktoré sú rýchlejšie, výskumníci tvrdia, že nie sú také citlivé alebo spoľahlivé ako ich čip.

Ako náhle bude technológia aj komerčne dostupná, mohli by ju používať nielen kuchári, ale aj pomocníci na miestach katastrof pre kontrolu baktérií v zásobách potravín a vody.