Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Privedie vedcov využitie kmeňových buniek k vakcíne proti rakovine?

Privedie vedcov využitie kmeňových buniek k vakcíne proti rakovine?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prelomová štúdia vedeckých pracovníkov zo Stanfordskej univerzity ukázala, že myši nainjektované inaktivovanými indukovanými pluripotentnými kmeňovými bunkami (iPSC) vykazujú významné reakcie imunitného systému na rôzne druhy rakoviny. Ak sa táto štúdia podarí replikovať aj u ľudí, tento výskum by mohol pripraviť cestu pre prevratnú liečbu rakoviny, ktorá by v podstate pacientov vakcinovala proti mnohým typom rakovinových nádorov.

Indukované pluripotentné kmeňové bunky (iPSC) sú kmeňové bunky, ktoré sa môžu odobrať z dospelých jedincov často len z kožných alebo z krvných vzoriek. Kmeňové bunky sú následne geneticky upravené tak, aby sa vrátili do pluripotentného štádia, čo znamená, že môžu rásť do akéhokoľvek typu bunky v ľudskom tele. Prvé veľké odhalenie v novom výskume prišlo, keď Stanfordský vedecký tím zistil, že iPSC bunky sú veľmi podobné nádorovým bunkám. To naznačuje ich potenciálne využitie pri „vyškolení“ imunitného systému pre lepšie zamerania sa na rakovinu.

Vedci počas testovania tejto teórie podali skupine laboratórnych myší potenciálnu vakcínu proti rakovine, ktorá obsahovala geneticky zodpovedajúce inaktivované iPSC bunky v kombinácii s generickým imunostimulačným činidlom známym ako adjuvant. Po štyroch injekciách s vakcínou, podávaných v týždňovom intervale, boli myšiam implantované myšie bunky rakoviny prsníka.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

V kontrolných skupinách neinjektovaných myší sa rakovina rozrastala a vyvíjala, avšak až pri 70 percentách očkovaných myší sa nádory významne zmenšili, zatiaľ čo rakovinové bunky boli úplne eliminované u dvoch myší, ktoré prežili viac ako jeden rok po experimente. Výsledky sa následne replikovali pomocou buniek rakoviny kože a rakoviny pľúc.

Otáznikom, ktorý visí nad touto vedeckou štúdiou, je to, či sa bude dať tento postup aplikovať aj na ľudské subjekty. Ďalším krokom tímu vedcov preto bude zistiť, či proces funguje v ľudských bunkách in vitro, čiže v skúmavke, a to ešte pred samotným potenciálnym prechodom na klinické štúdie u pacientov. Cieľom je, aby pacienti dostali svoje vlastné iPSC bunky v spojení s tradičnou liečbou rakoviny. Medzitým je to aspoň zatiaľ dobrá správa pre myši.