Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový čip skráti detekciu baktérií Legionella z dní na niekoľko minút

Nový čip skráti detekciu baktérií Legionella z dní na niekoľko minút
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Patogénne baktérie Legionella sa zvyčajne vyskytujú a množia v usadeninách teplovodných potrubí, v bojleroch alebo v klimatizáciách. Aj preto je dôležitá pravidelná kontrola vody, či sa v nich tieto zdraviu škodlivé baktérie nenachádzajú. Novo vyvinutý čip pritom v porovnaní s tradičnými metódami dokáže tento proces výrazne urýchliť.

Bežný spôsob kontrolovania výskytu nebezpečných baktérií Legionella vo vode spočíva v tom, že sa do Petriho misky vloží odobratá vzorka vody a potom sa čaká 10 až 14 dní na to, aby sa zistilo, či sa začali rozrastať rôzne bakteriálne kultúry. Nanešťastie sa baktérie Legionella dokážu kriticky rozmnožiť za kratšie obdobie ako jeden týždeň a okrem toho je potrebné ich zdroj čo najrýchlejšie identifikovať a vyčistiť, pretože môžu byť potenciálne životu nebezpečné.

To bol aj dôvod prečo sa výskumníci na Technickej univerzite v Mníchove rozhodli vyvinúť nový čip s názvom LegioTyper. Toto lacné jednoúčelové zariadenie v sebe obsahuje pole 20 rozdielnych protilátok. Každá z nich sa viaže k rozdielnemu poddruhu baktérií Legionella pneumophila, čo je druh, ktorý je zodpovedný až za 80 percent všetkých infekcií.

V prípade, že sa vo vzorke vody nachádza niektorý z týchto poddruhov baktérií, nový čip ich dokáže rozpoznať už v priebehu 34 minút. Využívajú sa k tomu chemikálie, ako je luminol alebo peroxid vodíka, ktoré baktérie detegujú vyvolaním takzvanej chemiluminiscenčnej reakcie. Vedci dúfajú, že sa im čoskoro podarí nájsť partnera pre komerčnú výrobu čipu LegioTyper.

Vedci z Technickej univerzity v Mníchove vyvinuli čip LegioTyper, ktorý dokáže skrátiť detekciu nebezpečných baktérií Legionella z dní na niekoľko minút.