Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plastové guľôčky by mohli efektívne zamedziť infekcii popálenín

Plastové guľôčky by mohli efektívne zamedziť infekcii popálenín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Antibiotiká pomáhajú pri liečbe infikovaných rán, no aby sa zabili rezistentné kmene baktérií, je potrebné vyrábať nové antibiotiká. Vďaka výskumníkom z univerzity v Birminghame by však škodlivé baktérie mohli pomôcť zastaviť miniatúrne polystyrénové guľôčky. Tento spôsob sa ukázal byť efektívny pri liečbe popálenín.

Metóda, ktorá bola vyvinutá pred niekoľkými rokmi dozadu, je založená na mikro guľôčkách potiahnutých proteínom nazývaným ako multivalentná adhézna molekula 7. Tú používajú mnohé škodlivé baktérie ako väzbu na hostiteľské bunky. V štúdiách uskutočnených na laboratórnych potkanoch sa v tom čase sa ukázalo, že guľôčky použité na spálené rany boli účinné pri prevencii infekcie, pretože vylučovali väzbu baktérií v poškodenej oblasti.

V súčasnosti tím vedcov z univerzity v Birminghame vyvinul matematický model, aby zistil, ako efektívne by mohli byť tieto plastové mikro guľôčky pri liečbe potkanov infikovaných baktériou Pseudomonas aeruginosa, čo je baktéria, ktorá často infikuje ľudské rany.

Tím vedcov z univerzity v Birminghame zistil, že mkro plastové guľôčky by mohli pomôcť tradičným antibiotikám pri liečbe popálených rán.

Po aplikácii tejto metódy na počítačový model, ktorý bol použitý na simuláciu rôznych scenárov infekcie, bolo zistené, že zatiaľ čo liečba mikro guľôčkami pravdepodobne neprinesie veľký rozdiel, môže však byť veľmi efektívna v kombinácii s technikou známou ako debridement. Tá zahŕňa očistenie rany odstránením nekrotického tkaniva a už sa bežne vykonáva pri popáleninách.

Zistené výsledky naznačujú, že mikro guľôčky môžu byť použité ako doplnok k tradičným antibiotikám. To by podľa vedcov teoreticky umožnilo rýchlejšiu elimináciu bakteriálnej infekcie a zároveň by sa znížilo množstvo použitých antibiotík s čím súvisí aj zníženie rizika, že si baktérie proti nim vybudujú imunitu. V súčasnosti sa plánujú laboratórne testy a vývoj zložitejších modelov, aby sa dosiahla optimálna kombinácia liečby s plastovými mikro guľôčkami, debridementu a antibiotikami.