Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci po prvýkrát vytvorili ľudskú rohovku s pomocou 3D tlače

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie každý, kto potrebuje transplantáciu očnej rohovky sa k nej dostane dostatočne rýchlo, nakoľko ich je obmedzené množstvo medzi darovanými orgánmi. Poradovník tak môže byť nepríjemne dlhý. V dôsledku tohto problému sa nedávno vyvinuli takzvané biosyntetické očné rohovky. Tie by sa k pacientom mohli dostať oveľa rýchlejšie a jednoduchšie vďaka tomu, že vedcom sa teraz podarilo takúto očnú rohovku vytlačiť prostredníctvom technológie 3D tlače.

Tím z britskej univerzity v Newcastle, pod vedením profesora Che Connona, vytvoril biosyntetickú očnú rohovku pomocou lacnej metódy na 3D bio-tlačiarni. Za menej ako šesť minút dokázala tlačiareň uložiť bio-atramentový gél v sústredených kruhoch, čím sa podarilo vytvoriť umelú rohovku, ktorá zodpovedala rozmerom predtým naskenovanej skutočnej rohovky.

Tím z britskej univerzity v Newcastle, pod vedením profesora Che Connona, vytvoril biosyntetickú očnú rohovku pomocou lacnej metódy na 3D bio-tlačiarni.

Samotný gél pozostáva z ľudských kmeňových buniek získaných zo zdravých očných rohoviek od darcov. Kmeňové bunky z rohoviek sa zmiešali s kolagénom a alginátom (polysacharid, ktorý sa nachádza v riasach). Vytvorený biologický atrament bol dostatočne hutný na to, aby udržal svoj tvar a zároveň poskytoval mikroskopické lešenie, ktoré držalo kmeňové bunky nažive, zatiaľ čo bolo dostatočne mäkké, aby sa pretlačili cez trysku tlačiarne.

Dr Steve Swioklo, spoluautor s profesorom Che Connonom (vpravo), sledujú ako sa rohovka tlačí.

Po dokončení 3D tlače rohovky začali kmeňové bunky na lešení postupne rásť a stali sa rohovkovým tkanivom. Vedci hovoria, že 3D tlačené rohovky sa musia ešte podrobiť ďalšiemu testovaniu, čo môže byť aj niekoľko rokov, kým sa začnú reálne používať pre transplantácie. Zatiaľ teda predviedli, že sa dá vytlačiť rohovka s pomocou súradníc odobratých z očí pacienta a tento prístup má veľký potenciál v boji proti celosvetovému nedostatku očných rohoviek od darcov.

Za menej ako šesť minút dokázala tlačiareň uložiť bio-atramentový gél v sústredených kruhoch, čím sa podarilo vytvoriť umelú rohovku, ktorá zodpovedala rozmerom predtým naskenovanej skutočnej rohovky.