Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacný papierový test deteguje falošné alebo zriedené antibiotiká

Lacný papierový test deteguje falošné alebo zriedené antibiotiká
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bežný javom v rozvojových krajinách je, že niektoré spoločnosti sa neštítia vyrábať falošné alebo mimoriadne zriedené antibiotiká. No a samozrejme, že v týchto krajinách je problém odhaliť takéto nekalé praktiky, keďže to často zahŕňa použitie nákladného laboratórneho vybavenia. Našťastie svitá nádej v podobe jednoduchého a lacného testovacieho zariadenia vyrobeného z papiera.

Nové detekčné zariadenie bolo vyvinuté na pôde Štátnej univerzity v Colorade. Papier, ktorý je v zariadení použitý, obsahuje v jednej svojej oblasti sušené chemické látky známe ako nitrocefín. V inej oblasti je enzým nazývaný ako beta-laktamáza, čo je enzým prirodzene produkovaný baktériami a viaže sa na časti molekúl antibiotík. Enzým sa takisto viaže s nitrocefínom, čo spôsobí, že chemikália zmení farbu papierového testu.

Pre otestovanie pravosti antibiotika ho stačí rozpustiť vo vode. Používateľ potom dá tento roztok na testovací papierik. Na ňom sa nitrocefín hydratuje a prenáša ho do cieľovej oblasti s beta-laktamázovým enzýmom. Testované antibiotikum, ako aj nitrocefín potom vzájomne „súťažia“ a snažia sa naviazať na enzým.

Jednoduchý test s pomocou papierového zariadenia môže rýchlo a lacno identifikovať falošné alebo zriedené antibiotiká.

Ak je v tomto boji silnejšie antibiotikum, tak ako by to aj malo normálne byť, vyhrá nad nitrocefínom a nezmení sa farba papierového zariadenia. Ak je však antibiotikum falošné a nezvyčajne slabé, vyhrá nitrocefín, ktorý sa naviaže na enzým a zmení farbu na červenú. Papier navyše obsahuje aj oblasť indikujúcu pH, ktorá používateľom pomáha dokonca zistiť, či bolo antibiotikum zriedené prísadami, ako je napríklad bežná sóda na pečenie.

Jedno toto papierové testovacie zariadenie stojí len asi štvrtinu amerického dolára. Testovanie trvá približne 15 minút a môžu ho vykonávať i neškolení pracovníci.