Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacný biosenzor poskytne okamžitú a presnú detekciu infekcie

Lacný biosenzor poskytne okamžitú a presnú detekciu infekcie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z UBC Okanagan v spolupráci s univerzitou v Calgary vyvinuli malý a lacný diagnostický biosenzor. Ten by mohol zdravotníkom pomôcť s takmer okamžitou detekciou bakteriálnej infekcie, ktorá je výrazne rýchlejšia oproti súčasným metódam.

Zvyčajne trvá dva až päť dní na zistenie, či sú v biologických vzorkách pacienta prítomné škodlivé baktérie. Počas tejto doby sa však akákoľvek prítomná infekcia môže zhoršiť. Výskumníci z UBC Okanagan v spolupráci s univerzitou v Calgary však prišli na spôsob, ako takéto vzorky analyzovať takmer okamžite prostredníctvom nového biosenzora.

Kompaktné a lacné zariadenie funguje tak, že odosiela mikrovlnný signál s frekvenciou 2,5-GHz priamo cez biologickú kvapalnú vzorku, ktorá sa nachádza v mikrofluidickom kanále. Analyzovaním zmien rezonančnej amplitúdy a frekvencie vysielaného signálu je nový senzor schopný identifikácie akéhokoľvek typu baktérie. Zároveň dokáže zmerať koncentráciu týchto baktérií v biologickej vzorke.

Analyzovaním zmien rezonančnej amplitúdy a frekvencie vysielaného signálu je nový senzor schopný identifikácie akéhokoľvek typu baktérie.

Prototyp biosenzora bol otestovaný na vzorkách tekutín, ktoré obsahovali rôzne koncentrácie baktérií Escherichia coli (E. coli) s rôznymi úrovňami pH. Vedci zistili, že biosenzor dokázal vyprodukovať presné údaje o baktérii takmer v reálnom čase. Biosenzor by tak v budúcnosti mohol napríklad priniesť zlepšenie v oblasti komplexného testovania citlivosti baktérií na antibiotiká, pričom poskytne rýchlu a automatickú detekciu baktérií, ako aj sledovanie množenia baktérií v reakcii na rôzne antibiotiká.

Mohammad Zarifi, odborný asistent z UBC Okanagan, ukazuje malý biosenzor, ktorý môže byť použitý na diagnostiku bakteriálnej infekcie v reálnom čase.