Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pozoruhodný objav by mohol byť revolúciou v detekcii rakoviny

Pozoruhodný objav by mohol byť revolúciou v detekcii rakoviny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedcom z univerzity v Queenslande sa podarilo objaviť unikátnu DNA nanoštruktúru, ktorá sa javí byť bežná pre všetky druhy rakoviny. Rýchly a jednoduchý test na zistenie rakoviny z krvi alebo biopsie by tak mohol znamenať revolúciu v spôsobe diagnostiky tejto zákernej choroby.

Výskumníci z celého sveta sa usilovne snažia vyvinúť účinnejšie spôsoby pre odhalovanie rakoviny v najskorších štádiách. Výskum na pôde austrálskej univerzity v Queenslande sa zameral na odlišné vzorce metylových molekúl, ktoré sa nachádzajú vo fragmentoch DNA rakoviny. Najnovšia štúdia pritom odhalila, že hoci neexistuje jediný univerzálny profil metylácie, ktorý by signalizoval prítomnosť akéhokoľvek druhu rakoviny, tieto fragmenty DNA majú po umiestnení do kvapalných roztokov tendenciu sa skladať do jedinečných trojrozmerných nanoštruktúr.

Podľa vedcov sa takýto jedinečný „nano podpis DNA“ objavil pri každom type rakoviny prsníka, ktorý vyšetrili, aj v iných formách rakoviny, vrátene rakoviny prostaty, kolorektálneho systému a lymfómu. Počas výskumu bolo pritom zistené, že tento jedinečný podtyp rakovinovej DNA má afinitu voči zlatým časticiam, čo znamená, že by sa dal vyvinúť potenciálne jednoduchý univerzálny diagnostický test pre detekciu rakovinových buniek v akomkoľvek type ľudského tkaniva, vrátane krvi.

Nový objav vedie k rýchlemu a jednoduchému testu na zistenie všetkých druhov rakoviny z krvi alebo biopsie.

Vedci tak navrhli jednoduchý test s pomocou nanočastíc zlata, ktoré okamžite menia farbu ako známku toho, že je vo vzorke prítomná 3D nanoštruktúra DNA rakoviny. Test je v súčasnosti v skorej fáze vývoja, no počas skúšok na viac ako 200 vzoriek krvi a tkaniva fungovali testy s 90 percentnou úspešnosťou. Navyše je test rýchly a výsledky sú dostupné už za 5 alebo 10 minút.

Samozrejme, obmedzenie testu spočíva v tom, že môže určiť len to, či človek má vo všeobecnosti rakovinu, no nie jej konkrétny druh. Napriek tomu by takýto spôsob diagnostiky mohol viesť k lacným zariadeniam, ktoré by slúžili lekárom ako užitočné nástroje pre včasné odhalenie rakoviny. Vedci budú pokračovať vo výskume, aby sa potvrdili výsledky aj v iných typoch rakoviny, okrem tých, ktoré boli doteraz testované. Sú presvedčení, že špecifická DNA nanoštruktúra sa objaví vo všetkých prípadoch, pričom chcú vedci pochopiť aj to, v akom skorom štádiu dokáže táto metóda rakovinu odhaliť.