Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Implantát bojuje proti obezite tak, že potláča chuť do jedla

Implantát bojuje proti obezite tak, že potláča chuť do jedla
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z univerzity Wisconsin-Madison vyvinuli implantovateľné zariadenie, ktoré sľubuje nový spôsob v boji proti obezite. Zariadenie stimuláciou nervu, ktorý spája žalúdok s mozgom, totiž oklame mozog tak, že obézny človek má pocit nasýtenia.

Najbežnejším chirurgickým zákrokom, ktorý sa využíva na liečbu ťažkej obezity je žalúdočný bypass. Táto operácia je vo všeobecnosti dosť účinná, no ide o invazívny a dosť nebezpečný zákrok, s ktorým môžu byť spojené vedľajšie účinky. Nový spôsob v boji proti obezite by však mohla priniesť stimulácia nervu vagus (takzvaný blúdivý nerv), ktorý vysiela rôzne informácie z tela do mozgu.

Výskumníci zistili, že táto komunikačná cesta je jedným zo spôsobov, ako žalúdok odovzdáva signál mozgu, že je plný a že by sa mala potlačiť chuť do jedla. Experimenty ukázali, že umelé stimulovanie blúdivého nervu môže znížiť pocit hladu, v podstate presvedčí mozog, aby si myslel, že je žalúdok plný. V roku 2015 schválila americká FDA prvé zariadenie na kontrolu obezity založené na stimulácii nervu vagus. No to malo príliš veľké rozmery, muselo sa pripájať k externým batériám, ťažko sa ovládalo a nebolo príliš účinné.

Výskumníci Guang Yao (vľavo) a Xudong Wang (vpravo) vyvinuli malé implantovateľné zariadenie, ktoré pomohlo potkanom stratiť celkovo 40 percent svojej telesnej hmotnosti.

Novo vyvinuté zariadenie pre stimuláciu nervu vagus je malé, nepotrebuje batériu a elektrické stimuly generuje v reakcii na pohyb v žalúdku v reálnom čase. Implantovateľné zariadenie sa napája vlnením stien žalúdka, takže sa automaticky aktivuje v prirodzenej reakcii na to, keď človek začne jesť.

Výskumníci nedávno ukončili testovanie zariadenia na zvieratách a výsledky boli viac ako sľubné. Testované laboratórne potkany s implantátom dosiahli rýchly úbytok hmotnosti o 35 percent počas 18 dní. Počas 75 dní experimentu si zvieratá udržovali priemernú stratu hmotnosti až do 40 percentného úbytku. Po odstránení zariadenia sa vrátili do normálnych stravovacích návykov a úrovne hmotnosti.

Vedci chcú svojmu zariadeniu pridať schopnosť jednoduchého zapnutia alebo vypnutia stimulácie a plánujú pokračovať v širších testoch na zvieratách. Tím je optimistický a verí, že tento systém bude znamenať veľký skok v technológii prevencie obezity.