Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie, ktoré zo zápästia odhalí poruchu srdcového rytmu

Zariadenie, ktoré zo zápästia odhalí poruchu srdcového rytmu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najčastejšou poruchou srdcového rytmu je atriálna fibrilácia, čiže chvenie predsiení srdca. Ak sa nelieči, môže viesť k závažným problémom, ako je mŕtvica. V ranných štádiách sa atriálna fibrilácia zisťuje ťažko, no vedci vytvorili nositeľné zariadenie, ktoré by mohlo v tomto smere pomôcť.

Prototyp nositeľného zariadenia podobného hodinkám bol vyvinutý medzinárodným tímom vedeckých pracovníkov z litovskej Technologickej univerzity v Kaunase, v spolupráci s univerzitou a akadémiou umení vo Vilniuse a so švédskou univerzitou v Lunde. Zariadenie je vybavené fotopletyzmografickým (PPG) a elektrokardiografickým senzorom (EKG). Prvý z nich opticky deteguje zmenu objem krvi v tkanive, zatiaľ čo druhý snímač monitoruje elektrickú aktivitu srdca priamo cez kožu.

Keď PPG senzor zistí zmeny v objeme krvi, ktoré by mohli indikovať začiatky atriálnej fibrilácie, nositeľné zariadenie upozorní svojho používateľa vibráciou. Taktiež ho vyzve, aby aktivoval EKG senzor v zariadení druhou rukou, čo umožní, že tento senzor vykoná rýchle referenčné monitorovanie elektrickej aktivity srdca.

Nositeľné zariadenie pre detekciu atriálnej fibrilácie.

Namerané hodnoty z oboch senzorov sa potom porovnávajú s pomocou špeciálnych algoritmov, ktoré filtrujú irelevantný digitálny „šum, ktorý je spôsobený faktormi, ako je napríklad pohyb tela používateľa. Ak sa zistí atriálna fibrilácia, používateľ je upozornený, aby sa obrátil na lekára. Vedci plánujú tiež zariadenie vybaviť schopnosťou monitorovania odozvy srdca na fyzickú záťaž, kedy by pomalá reakcia mohla naznačiť zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Tím dúfa, že zabezpečením nepretržitého monitorovania by ich jednoducho použiteľné nositeľné zariadenie mohlo potenciálne zachrániť životy pacientov s atriálnou fibriláciou.

Nositeľné zariadenie pre detekciu atriálnej fibrilácie.