Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé vaskulárne 3D tlačené srdce podľa špecifického pacienta

Prvé vaskulárne 3D tlačené srdce podľa špecifického pacienta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek tomu, že už v minulosti sa s pomocou technológie 3D tlače dali vytvárať kúsky srdcového tkaniva, vedcom sa až teraz podarilo vytvoriť prvé 3D tlačené vaskulárne srdce na svete, ktoré bolo vyrobené z odobratých biologických materiálov špecifického pacienta.

Tím vedcov z izraelskej univerzity v Tel Avive začal tak, že odobral biologickú vzorku tuku od dobrovoľníka. Tento tuk sa potom rozdelil na jeho bunkové a nebunkové materiály. Následne vedci bunky naprogramovali tak, aby sa stali pluripotentnými kmeňovými bunkami, ktoré sú schopné derivovať na akýkoľvek typ telesnej bunky. Medzitým sa extracelulárna matrica (nebunkový materiál, ktorý sa skladá prevažne z kolagénu a glykoproteínov) pripravila do formy hydrogélu.

Kmeňové bunky boli potom zmiešané s hydrogélom, kde ich vedci podnietili, aby sa diferencovali na srdcové a endoteliálne bunky, čo sú bunky, ktoré lemujú vnútorný povrch krvných ciev. Vznikli tak dva typy „biologického atramentu“, ktorý bol potom vytlačený z dýzy 3D biotlačiarne do podporného média z alginát / xantánovej gumy. Vytváraním biologického tkaniva vrstvu po vrstve sa tento postup najprv použil na vytvorenie plátov srdcového tkaniva, po ktorých sa urobilo celé srdce.

Hoci má biotlačený orgán len veľkosť králičieho srdca, má všetky komory a krvné cievy ako ľudské srdce v plnej veľkosti. Podľa vedcov je výhoda tohto prístupu v tom, že takto vytvorené orgány sú vyrobené priamo z pacientovho biologického materiálu, takže sa znižuje riziko odmietnutia orgánu imunitným systémom. Navyše by pacienti nemuseli dlho čakať na orgány od darcov. No predtým čaká výskumníkov ešte veľa práce. Možno sa o pár rokov dočkáme toho, že špičkové nemocnice budú vybavené biologickými 3D tlačiarňami na výrobu orgánov šitých na mieru konkrétneho pacienta.