Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ušnú infekciu u detí odhalí mobilná aplikácia a kužeľ papiera

Ušnú infekciu u detí odhalí mobilná aplikácia a kužeľ papiera
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Symptómy ušných infekcií nemusia byť jasne rozpoznané a najmä u detí sa ľahko zamenia s inými stavmi. Výskumníci z washingtonskej univerzity však prišli s mobilnou aplikáciou, ktorá môže pomôcť odhaliť tekutiny za ušným bubienkom len s pomocou smartfónu a papierového kužeľa.

Ušné infekcie u detí patria medzi najčastejšie dôvody návštevy lekára. Vedieť, čo ide o falošný poplach alebo ozajstný zdravotný problém by pre mnohých rodičov a opatrovateľov znamenalo nielen ušetrenie času, ale najmä úľavu od obáv o dieťa. Tím výskumníkov z washingtonskej univerzity tento problém riešil relatívne jednoduchým spôsobom, ktorý je založený na mobilnej aplikácii pre smartfóny a na kužeľu vytvoreného z bežného papiera.

Mobilná aplikácia môže pomôcť odhaliť tekutiny za ušným bubienkom len s pomocou smartfónu a papierového kužeľa.

Mobilná aplikácia využíva reproduktor a mikrofón telefónu pre odosielanie a prijímanie audio signálu do zvukovodu cez papierový kužeľ, ktorý sa používa pre izoláciu a lepšie nasmerovanie signálu do ucha a von z ucha. Posiela sa pritom 150 milisekúnd dlhý šveholiaci zvuk, ktorý zachytáva mikrofón smartfónu pri jeho odraze späť z ucha. Prekážky v uchu ovplyvňujú vrátený signál a na základe zmien zvukových vĺn vie aplikácia potom vyhodnotiť pravdepodobnosť prítomnosti tekutiny za ušným bubienkom.

Systém si nevyžaduje nejaké formálne školenie a vedci zistili, že jeho presnosť počas testov bola na rovnakej úrovni ako pri použití profesionálneho akustického systém reflekčného merania. Jednoduchosť používania vedci preverili aj na skupine rodičov, ktorú postavili proti školeným lekárom. Testovalo sa 25 pacientov a obe skupiny úspešne identifikovali tekutinu za ušným bubienkom v takmer úplnom konsenze.

Mobilná aplikácia využíva reproduktor a mikrofón telefónu pre odosielanie a prijímanie audio signálu do zvukovodu cez papierový kužeľ.

Z tejto technológie by mohli profitovať nielen rodičia a opatrovatelia, no prítomnosť smartfónov po celom svete by mohla priniesť technológiu pre zdravotníckych pracovníkov v regiónoch s nedostatkom zdrojov profesionálnej techniky. Stačí len telefón, nejaký papier a pacient. Aplikácia bola úspešne otestovaná na viacerých platformách smartfónov a s použitím rôznych typov papiera s konzistentnými výsledkami vo všetkých oblastiach. Výskumníci sa teraz zamerali na komercializáciu technológie prostredníctvom vlastnej spoločnosti Edus Health.

Aplikácia bola úspešne otestovaná na viacerých platformách smartfónov a s použitím rôznych typov papiera.

Na základe zmien odrazených zvukových vĺn vie aplikácia vyhodnotiť pravdepodobnosť prítomnosti tekutiny za ušným bubienkom.