Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náramok, ktorý upozorní nositeľa na zmenu emocionálneho stavu

Náramok, ktorý upozorní nositeľa na zmenu emocionálneho stavu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Depresia, úzkosť alebo bipolárna porucha môžu spôsobiť, že emócie prevezmú nad človekom kontrolu bez toho, aby si uvedomoval, že sa to deje. Pomôcť by však mohol nový experimentálny náramok, ktorý varuje nositeľa, že dochádza k zmene nálady.

Vedci z britskej univerzity v Lancasteri v skutočnosti vyvinuli niekoľko verzií nositeľného zariadenia v podobe náramku. Všetky využívajú senzory umiestnené z vnútornej strany pre detekciu kolísania elektrickej vodivosti pokožky nositeľa, známej aj ako galvanická kožná reakcia. Tá sa líši v závislosti od úrovne emocionálneho vzrušenia osoby. Hoci senzory v náramku nedokážu identifikovať jednotlivé emócie, vedci tvrdia, že nízke vzrušenie je spojené s pocitmi, ako je smútok, zatiaľ čo vysoké vzrušenie je indikátorom úzkosti.

Niektoré prototypy stláčajú zápästie nositeľa, aby ho upozornili na zmeny v emóciách, zatiaľ čo iné vibrujú alebo sa jemne zahrejú. V prípade posledného typu náramku tiež teplo spôsobuje, že termochromné materiály na vonkajšej strane náramku menia farbu, čím opticky upozornia na zmenu emócií.

Prototyp náramku, ktorý upozorní nositeľa na zmenu jeho emocionálneho stavu.

Počas testov tejto technológie nosili dobrovoľníci zariadenia počas osem až šestnásť hodinových intervalov a mali ich na sebe pri hraní hier, práci, konverzácii, sledovaní filmov, keď sa smiali, relaxovali alebo mali strach. Vedci zistili, že po dvoch dňoch používania dokázali účastníci testov lepšie identifikovať emocionálne odozvy, o ktorých predtým ani vôbec netušili.

Myšlienkou projektu je rozvíjanie technológií, ktoré môžu ľudia používať vo svojom každodennom živote a môžu sa tak dozvedieť, čím si prechádzajú po emočnej stránke. Podľa vedcov by nenápadné nosenie na zápästí mohlo slúžiť ako premostenie medzi mysľou a telom, čo by ľuďom mohlo skutočne pomáhať si uvedomiť svoje pocity.

Prototyp náramku, ktorý upozorní nositeľa na zmenu jeho emocionálneho stavu.