Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aktívne náplasti využívajú telesné teplo pre urýchlenie hojenia rán

Aktívne náplasti využívajú telesné teplo pre urýchlenie hojenia rán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okrem niekoľkých experimentov slúžia väčšinou obväzy a náplasti len pre zakrytie rany a nijako neprispievajú k jej hojeniu. To však chce zmeniť nová aktívna náplasť, ktorá sa aktivuje telesným teplom. Tá namiesto antibiotík urýchľuje hojenie podobne, ako to robí pokožka embrya.

Do určitého bodu vývoja nevzniká na pokožke embrya jazva, keď sa malá ranka na koži uzdraví. Je to z dôvodu, že kožné bunky okolo týchto rán produkujú vlákna z proteínu známeho ako aktín. Tieto vlákna sa sťahujú, čím sa okraje rany spoja spolu a nevytvára sa žiadne jazvové tkanivo. Vedci z Harvardovej univerzity, v spolupráci s kolegami z univerzity McGill v Montreale, sa rozhodli tento proces replikovať v náplasti.

Výsledkom sa stala aktívna náplasť vyrobená z adhézneho alginátového (odvodeného z rias) hydrogélu, do ktorého boli potom pridané nano častice striebra a termoreaktívny polymér, nazývaný ako PNIPAm. Tento polymér nielenže odpudzuje vodu, ale pri dosiahnutí teploty okolo 32 ºC sa tiež aj zmršťuje.

Nová aktívna hydrogélová náplasť využíva telesné teplo pre urýchlenie hojenia rán na pokožke.

Po aplikácii náplasti na ranu sa hydrogél pevne viaže s pokožkou. Telesná teplota pokožky zahrieva polymér PNIPAm, čo spôsobí stiahnutie gélu a teda aj prilepenej pokožky, čím sa efektívnejšie rana stiahne a rýchlejšie zahojí. Väčšina všetkých potenciálne nebezpečných baktérií je medzitým pozabíjaná nano časticami striebra. Zmenou množstva polyméru v hydrogéle sa dá upraviť intenzita sťahovania pokožky. Takáto kontrola sa môže hodiť napríklad pri liečení rán na kĺboch, aby kože zostala pružnejšia, na rozdiel od pokožky na plochejších častiach tela.

Počas laboratórnych testov sa zistilo, že nová aktívna hydrogélová náplasť priľne ku koži ošípaných 10 krát väčšou silou ako bežná náplasť. U laboratórnych myšiach sa zmenšila veľkosť rany až o 45 percent, zatiaľ čo veľkosť neošetrených rán sa u kontrolnej skupiny v rovnakom časovom období takmer nezmenila. Rany s aktívnou náplasťou sa navyše uzatvárali rýchlejšie ako pri použití iných experimentálnych liečivých hydrogélov, ktoré boli testované, a zároveň nevznikali žiadne zápaly ani imunitné reakcie.