Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá vakcína proti chlamýdiám vykazuje v testoch sľubné výsledky

Prvá vakcína proti chlamýdiám vykazuje v testoch sľubné výsledky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Chlamydióza je najbežnejšou pohlavne prenosnou infekciou na svete, ktorej pôvodcom sú baktérie známe ako chlamýdie. Teraz boli zverejnené výsledky štúdie prvej fázy testovania významnej vakcíny proti chlamýdiám. Tá sľubne naznačuje, že liečba je bezpečná a potenciálne účinná.

Hoci sa chlamydióza dá ľahko liečiť antibiotikami, často môže byť bez príznakov a môže sa diagnostikovať mesiace alebo dokonca roky po prenesení infekcie. Okrem toho, že táto infekcia spôsobuje zápal, artritídu a mimomaternicové tehotenstvo, ak nie je včas diagnostikovaná a liečená, môže u žien viesť k neplodnosti. Aj preto vedci hľadajú spôsob, ako zaviesť očkovaciu látku, ktorá by mohla zamedziť opakovanému infikovaniu a tento nežiaduci cyklus prerušiť.

Výsledkom viac ako 15 ročného výskumu je prvý test vakcíny proti chlamýdiám na ľuďoch. Rovnako ako pri všetkých počiatočných klinických štúdiách, aj v tomto prípade bolo primárnym cieľom hodnotenie bezpečnosti vakcíny. Na žiadnej z 30 žien zapojených do štúdie, ktoré dostávali aktívne dávky očkovacej látky, neboli zaznamenané závažné nežiaduce reakcie alebo komplikácie.

Počas štúdie sa sekundárne hodnotilo to, či vakcína simulovala imunitnú odpoveď u ľudských jedincov. Všetky zúčastnené ženy, ktorým bola podaná aktívna vakcína, vykazovali významné príznaky imunitnej reakcie. Tieto výsledky naznačujú, že prvá očkovacia látka proti chlamýdiám by mala byť účinná pri prevencii infekcií v reálnych podmienkach.

Potvrdiť to samozrejme musia ďalšie štúdie a následným krokom vo výskume je rozšírenie pokusov na viaceré ľudské subjekty. Klinické štúdie môžu trvať niekoľko rokov, kým sa táto očkovacia látka môže začať bežne používať v medicíne.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).